Elnyerte a Német Lemezkritikusok Nagydíját a Zeneakadémia oktatója

2024. október 11.

Várjon Dénes az Antje Weithaas hegedűművésszel közös Beethoven-sorozatáért érdemelte ki a rangos elismerést.

A Kossuth-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia docense és kamara.hu fesztiváljának alapító művészeti vezetője német kollégájával Beethoven zongora-hegedű szonátáit rögzítette lemezre. 

A sorozatból az első, majd a harmadik CD fél éven belül kétszer is elnyerte a lemezkritikusok díját, ilyesmi ritka a díj történetében, és az viszont még soha nem fordult elő, hogy egy kiadványt harmadszor is elismerjen a testület, ezúttal a teljes, ötlemezes kiadás kapta meg az évente egyszer odaítélt nagydíjat.

A zsűri a korábban negyedéves elismerésben részesült 106 felvételből választotta ki 2024 legjobb tíz felvételét, ezek közül a kamarazene kategóriában bizonyult a legjobbnak Várjon Dénes és Antje Weithaas kiadványa. 

A Német Lemezkritikusok Díjáról (Preis der deutschen Schallplattenkritik) Németország, Ausztria és Svájc 160 vezető zenetörténésze, újságírója és kritikusa negyedévente szavaz, az előző három hónapban megjelent legjobb komolyzenei felvételek közül, majd év végén kiválasztják a kategóriák nagydíjasait is.

Várjon Dénes és Antje Weithaas