Erkel Ferenc Jubileumi Zeneszerzői Pályázat 2010

2010. július 13.

Jubileumi zeneszerzői pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Erkel Ferenc születésének 200. és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából. A pályázat nem véletlenül állította a középpontba a Bánk bán című operát, a mű újrafelfedezése ugyanis már évekkel ezelőtt elkezdődött: az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchenyi Könyvtár megjelentett egy kritikai kiadást, amely visszaállította a mű Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott „ős-verzióját”. Ezt a változatot játszotta 2008-ban a Debreceni Csokonai Színház is.

 

„A pályázók feladata, hogy az eredeti dramaturgiát szem előtt tartva a mai nyelv zenei eszközeivel újragondolják a helyreállított szövegkönyv három kulcsfontosságú jelenetét. A sikeres pályaművek az ős-Bánk bánba illesztve szólalnak majd meg, a pályázati kiírásban ugyanis megtartottuk Egressy Béni eredeti, archaizáló sorait. Az újszerű zenei eszközök és a darab ősverziójának kontrasztja biztosítja majd az előadás különlegességét” – tájékoztatott dr. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja.

 

A beérkezett pályaműveket egy előválogató zsűri értékeli majd, és választ ki egyet-egyet jelenetenként. A zeneművek a debreceni döntőben, az eredeti Bánk bán operában hangzanak majd el, ahol a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekara kíséri az énekeseket Hámori Máté, a zenekar karmesterének irányításával.

 

A pályázatra a nevezési határidő: szeptember 10., nevezési díj nincs, a nyertes alkotások pedig díjazásban valamint különdíjakban részesülnek.

 

A díjazás értéke:

I. díj: 250000 Ft
II. díj: 150000 Ft
III. díj: 75000 Ft

 

A jelentkezés további részletei a www.zene.unideb.hu/erkelpalyazat oldalon érhetők el.