Erkel Ferenc nyomában - a Zöldgömb Sport Klub kulturális vetélkedője

2010. június 17.

E r k e l   F e r e n c  n y o m á b a n

 

a Zöldgömb Sport Klub kulturális vetélkedője

a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Állami Operaház támogatásával

 

 

A Zöldgömb Sport Klub az Erkel-emlékévhez kapcsolódva kulturális vetélkedőt rendez 2010.szeptember 05-én vasárnap Budapesten.

 

 

Erkel Ferenc, bár Gyula város szülöttje volt, élete és pályája meghatározó részét Pesten töltötte.

A zeneszerző a legtöbb ember emlékezetében úgy él, mint a Himnusz megzenésítője, s csak kevesen tudják, hogy a nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera, mint műfaj megteremtése.

 

Az emlékév alkalmából a Zöldgömb Sport Klub játékos formában szeretne tisztelegni a zeneszerző munkássága előtt, főleg operáinak segítségével.

 

Összeállítottunk egy 20 kérdésből álló feladatsort, melynek segítségével átfogó képet kaphatnak a játékosok a zeneszerző életéről, s egyúttal megismerhetik a karmestert, a zongoraművészt, a sportolót és magát az embert is.

A kérdések nehézségét a Magyar Állami Operaház zenei archívumának vezetőjének útmutatásai alapján finomítottuk oly módon, hogy megszólíthassuk azokat is, akiktől távolabb áll a komolyzene.

 

A játékot az általános iskolás korosztálytól kezdődően mindenki számára meghirdetjük.

 

A játékra 2010. szeptember 05-én a budapesti Erkel-emlékév megnyitójához kapcsolódva kerül sor 13.00 órától kezdődően a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A játékosok a kézhez kapott feladatlapokat kitöltve jutnak el- érintve a zeneszerző életének két pesti állomását- a célba, a Magyar Állami Operaházba, ahol a sorsolást rendezzük a hivatalos megnyitót követően.

 

A játékra előzetesen is lehet regisztrálni, ehhez az alábbi kérdésre adott helyes választ kell elküldeni névvel, címmel és az életkor megjelölésével a zoldgomb@zoldgomb.hu e-mail címre:

 

Mi a címe Erkel Ferenc első operájának:

 

A. Hunyadi László

B. Erzsébet

C. Bátori Mária

 

 

A helyes választ beküldök külön sorsoláson értékes ajándékokat nyerhetnek.

 

A beküldési határidő 2010.augusztus 30.