Erősödhetnek a Zeneakadémia portugál kapcsolatai

2015. május 13.

Vendégszereplésekkel és ösztöndíjprogramokkal erősödhetnek a portugál-magyar zenei kapcsolatok - erről tárgyalt Lisszabonban a portugál zenei intézmények vezetőivel Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia oktatási rektorhelyettese.

A tárgyalások közelebb vittek ahhoz a célhoz, hogy magyar zeneművek és ifjú magyar művészek mutatkozzanak be Portugáliában hangversenyeken és operaelőadásokon, illetve hogy ösztöndíjak segítségével a portugál zeneakadémisták közül minél többen töltsenek el néhány szemesztert a budapesti Zeneakadémián - tájékoztatta az MTI-t Gombos László zenetörténész, az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa, a május 11-én hazaérkezett delegáció tagja.

A tárgyalások mellett előadásokkal, koncertekkel népszerűsítették a Zeneakadémiát és a magyar zenekultúrát. Pénteken Gombos László a magyar hegedűiskola megteremtőjéről, Hubay Jenőről, szombaton Kutnyánszky Csaba a Zeneakadémiáról tartott előadást. A lisszaboni magyar nagykövetségen tartott előadásokat ifjú muzsikusok - Vida Mónika Ruth (zongora), Csuhaj-Barna Rebeka (fuvola) és Vörösváry Márton (hegedű, zongora) - hangversenye követte. Vasárnap egy harmadik koncertre is sor került a Marriott Hotel dísztermében, az előzőekhez hasonló műsorral, Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Weiner Leó és Farkas Ferenc műveivel és egy-egy Bach- és Beethoven-tétellel.

A három esemény vendégei között voltak a nemrég megalakult Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület tagjai és elnöke, Miguel de Pape, Hubay Cebrian László, Hubay Jenő unokája, valamint a portugál kulturális és társadalmi élet jelentős személyiségei. Szombaton a Portugáliában tartózkodó Kövér László házelnök is megjelent a nagykövetségen a meghívottak között - mondta el Gombos László.

A lisszaboni magyar nagykövetségen felavatták azt a zongorát is, amelyet a Zeneakadémia kölcsönzött hosszabb időre az intézménynek. A hangszer ezentúl még több lehetőséget ad arra, hogy Breuer Klára nagykövet rendszeresen megnyissa a követségi épület kapuit a magyar kultúra iránt érdeklődők számára. Tervezett "zenedélutánjaival" egy olyan történelmi hagyományt éleszthet fel, amelyet a Zeneakadémia alapítója, Liszt Ferenc honosított meg Magyarországon a 19. században; ebben egyik jelentős követője Hubay Jenő volt, aki az intézmény vezetésében is a mester utóda lett - magyarázta a zenetörténész.

 

Forrás: MTI