Fassang László és Rohmann Ditta koncertje és hangszerbemutatója a Vakok Állami Intézetében

2012. december 10.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Európai Uniós esélyegyenlőségi projektje keretében zenei rendezvénysorozatot szervez hátrányos helyzetű emberek számára, aktív részvételükkel. November hónap folyamán is lehetőség nyílt két ilyen alkalom megrendezésére: ezek közül az egyik eseményre november 30-án a Vakok Állami Intézetében, a Hermina úton került sor.

 

A látássérültek bevonásával rendezett András-napi eseményen meghívott vendégként Fassang László orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és Rohmann Ditta csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltje, a Debreceni Egyetem tanársegédje adott ízelítőt a jelenlévőknek a klasszikus zene szépségéből, gyönyörű, egyben meghökkentő hangokat is előcsalva a hangszerekből.

 

A mintegy ötven jelenlévő előtt, a közösségi teremben zajló délutánt Rohmann Ditta kezdte előadásával: sokat mesélt, nemcsak a művekről (Bach G-dúr csellószvitje képezte a műsor alapját), amelyeket előadott, hanem a gordonkáról, a barokk korabeli és a mai cselló közötti különbségről, illetve saját hangszeréről is. A program keretében nemcsak többek között a cselló különböző regisztrációs lehetőségeit tárta elénk, hanem külön mindegyik érdeklődőnek lehetőséget adott, hogy testközelből ismerhesse meg a hangszert – azaz, hogy az intézet látássérültjei tapintásukkal, ölelésükkel is érezhessék a csellót, és közelről is megtapasztalhassák a hangszer rezgéseit, hangját. Érdekes magyarázatai, a „bennfentes” információk kérdéseket is generáltak, így a közönséggel folyamatos interaktív légkörben zajlott az esemény.

 

Fassang László orgonaművésznek ezúttal egy zongorán nyílt lehetősége szórakoztatni és kicsit tanítani is a nagyérdeműt. A hely szelleme adta az ötletet Fassang tanár úr számára, hogy sállal bekötött szemmel kezdjen játszani a hangszeren. Az improvizáció első fele hagyományos előadásmódban zajlott, majd egyik kezével áttért a billentyűkről a zongora húrozatára, és úgy alkotta tovább a különleges művet. A hangszínváltások tovább fokozták a szokatlan élményt. A vakok intézetében párját ritkító produkciót követően a duó közös zongora-cselló műsorszáma is nagy sikert aratott.

 

A közönség egyik tagjának hegedűjátékbeli jártassága mutatkozott meg gyakori hozzászólásaiban. A hangszerek és az emberek lelkének kapcsolódása témakörét is szóba hozó párbeszéd minden jelenlévő számára érdekes többletet adott a diskurzusnak.

 

A rendkívüli délután méltó zárásaként egy spontán bemondott kérésre Fassang László újabb lenyűgöző improvizációval lepte meg az ottmaradottakat.

 

A derű és az érdeklődés a rendezvény alatt kiült a látássérültek többségének arcára, ami megerősítette a szervezőket abban, hogy az ehhez hasonló programok mindig sokat jelentenek, igazi ajándékot nyújtanak fogyatékossággal élő embertársaik számára.

 

A fotók Felvégi Andrea munkái.

 

A koncert az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. számon, a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című program keretében jött létre.