Fazekas Gergely online előadást tart Kurtág György operájáról

2020. június 5.

Június 10-én, szerdán este 6 órától Kurtág György operájáról tart nyilvános, angol nyelvű online előadást Fazekas Gergely, a Zeneakadémia oktatója, Kirill Gerstein meghívására a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola internetes fórumán.

Az orosz-amerikai zongoraművész, Kirill Gerstein, a 2001-es Rubinstein-verseny győztese és a rangos Gilmore Artist Award birtokosa 2018 óta tanít a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán. A karantén idején a főiskola „#eislerlab” elnevezésű kezdeményezésének részeként indult a „Kirill Gerstein invites” című sorozat: a szerdánként, este 6 órai kezdettel megtartott előadásokat Kirill Gerstein által moderált beszélgetés követi. Az eddigi meghívottak között találjuk Andreas Staiert, a historikus billentyűs hangszerek mesterét, Brad Mehldaut, napjaink egyik legkreatívabb jazz-zongoristáját, Paul Bogghosiant, a New York University nyelvfilozófus professzorát és Anthony Foggot, a Bostoni Filharmonikusok, illetve a Tanglewood Fesztivál programigazgatóját.

A sorozat június 10-i alkalmával 18.00-tól „Kurtág translating Beckett” címen tart egyórás előadást Fazekas Gergely. Az előadás témája Kurtág György 2018-ban, a milánói Scalában bemutatott, Samuel Beckett drámája nyomán komponált operája, a Fin de partie.

 

Fazekas Gergely (fotó: Zeneakadémia / Adrián Zoltán)

 

Az előadás ingyenes és nyilvános, de regisztrációhoz kötött (ide kattintva lehet regisztrálni).

Fazekas Gergely beszámolója a Kurtág-opera ősbemutatójáról Minőségi Újságírásért Díjat nyert: az írást a Főszerkesztők Fóruma 2018. decemberének legjobb újságcikkévé választotta.

Kirill Gerstein a Zeneakadémia Koncertközpont meghívására június 2-án lépett volna fel a Nagyteremben a Hagen Quartet partnereként. Az elmaradt koncertet a 2020–2021-es évadban rendezik meg.