„Feladatunk, hogy példát mutassunk és hidat építsünk múlt és jövő között”

2023. szeptember 5.

Ünnepélyesen megnyílt a Zeneakadémia 2023/2024-es tanéve az elsős növendékek és az egyetem vezetősége jelenlétében.

„Ez a tizedik alkalom, hogy egy új év kezdetén rektorként állhatok ezen a pódiumon, de elmondhatom, az elmúlt évtized során mit sem csökkent bennem a megilletődöttség érzése.  Különleges számomra a mostani pillanat azért is, mert utoljára tartok tanévnyitót, október 31-én lejár rektori megbízatásom” – kezdte beszédét Dr. Vigh Andrea. A Zeneakadémia múltját felidézve arra emlékeztetett: az 1875-ös induláskor hetvenen jelentkeztek az első évfolyamba, és harmincnyolcan kezdték meg tanulmányaikat, míg most csak az itt ülő első évesek száma is meghaladja a százat. A nagy elődöket – Liszttől és Erkeltől Bartókon és Kodályon át Weinerig és Kurtágig – említve úgy fogalmazott: biztos abban, hogy ülnek az elsőévesek között olyanok, akik világhírűek lesznek. Figyelmeztetett, hogy ezt ugyanakkor erőltetni nem lehet, de meg lehet teremteni hozzá a körülményeket. „Az elmúlt tíz évben minden erőmmel azon dolgoztam, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsem meg a Zeneakadémia diákjainak és tanárainak ahhoz, hogy kiteljesedhessenek” – mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy a rektori munka nem szólistafeladat, mert a siker nem a rektoré, hanem az általa vezetett intézmény diákjaié, oktatóié, munkatársaié, vagyis mindaz, ami büszkeségre adhat okot az elmúlt tíz évből, csapatmunka eredménye. „Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt tíz évben hozzájárult ahhoz, hogy a Zeneakadémia a folyamatosan változó körülmények között is a világ élvonalában maradhatott oktatási intézményként és koncerthelyszínként” – tette hozzá.

 


fotó: Zeneakadémia/Posztós János

 

A rektor felidézte az elmúlt évtized legfontosabb mérföldköveit: egyebek mellett a felújított főépület és az új oktatási-adminisztrációs irodaház birtokba vételét, később pedig a Nagyterem orgonájának rekonstrukcióját, a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny 2014-es és a Bartók Világverseny 2017-es elindítását, a rangos külföldi társintézményekkel közösen évről évre megvalósuló Operavizsga Fesztivált, a zenekari képzés megújítását, a különféle nagyszabású, nemzetközi szakmai találkozó, kongresszus és konferencia megszervezését. Felhívta a figyelmet a felsorolhatatlan mennyiségű rangos elismerésre, amelyet az intézmény, az oktatók vagy a növendékek kaptak. Hozzáfűzte, hogy e látható eredmények mögött komoly oktatásfejlesztési programok zajlottak le, folyamatosan újult a képzési rendszer is.

„Elődeinkhez hasonlóan nekünk is az a feladatunk, hogy példát mutassunk és hidat építsünk múlt és jövő között, kétséget sem hagyva afelől, hogy szilárd pillérei vagyunk jelen hivatásunknak. Mindenesetre bárhogy alakul is a jövőnk, biztos vagyok benne, hogy a Zeneakadémia közössége képes lesz legyőzni minden akadályt, mert nemcsak az egymáshoz fűződő viszonyunk segít nekünk ebben, hanem az is, ami miatt itt vagyunk, itt dolgozunk, itt tanulunk: a zene” – hangsúlyozta.

 


fotó: Zeneakadémia/Posztós János

 

A rektori beszéd után a tanév kiemelkedő teljesítményeiért járó díjakat adták át.

A legifjabb generációnak járó Héthy Apor-ösztöndíjat a rektor Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettessel nyújtotta át Fóris Zsófiának (BA 2. hegedűs hallgató) és Fátyol Dávidnak (a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hegedű szakos növendéke).

 


fotó: Zeneakadémia/Posztós János

 

Az ünnepségen kihirdették a 2023/2024-es tanév Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra felterjesztett hallgatóinak névsorát is: Balogh Marianna (népi pengetős – népi ének), Buglyó Petra Éva (népi ének – népi furulya), Fóris Zsófia (BA 2. hegedű), Mendik Ágnes MA 1. fuvola), Pethő Rebeka (MA 1. fuvola).  Az évnyitón a hagyományhoz híven esküt tettek az elsőévesek, majd Dr. Vigh Andrea rektor hivatalosan is megnyitotta a Zeneakadémia 2023/2024-es tanévét.

Az ünnepségen Szabó Balázs orgonaművész, az egyetem oktatója játszotta a Himnuszt és a Szózatot, Farkas Botond BA 1. éves zongorista hallgató pedig Rachmanyinov Elégia című darabját adta elő.

 

fotó: Zeneakadémia/Posztós János