Felavattuk a Dohnányi-kert rekonstruált vízköpőjét

2012. július 17.

Ismét ellátogattunk a Dohnányi-kertbe, ahol ezúttal nem a kerti munkáé, hanem a jellegzetes vízköpőé és természetesen a zenéé volt a főszerep.

Vízköpő-avatás és kerti koncert a Dohnányi-kertben

2012. július 13.

 



A budai hegyek lábánál megbúvó Széher úti Dohnányi-kert egyik központi eleme a kerti tó, mely annak idején kellemes fürdőzési lehetőséget is biztosított a villában élő Dohnányi családnak. A kútból a forrásvíz nem hagyományos csapon, hanem egy jellegzetes vízköpőn keresztül jutott a medencébe. A kutat és a medencét ellátó csőrendszert még nem sikerült teljes mértékben feltérképezni és helyreállítani, ám a férfifejet formázó vízköpő megmaradt.

 

Hogy mitől olyan különleges ez az egyszerű kerámiafigura? A hatalmas budai telket Dohnányi nem egyedül, hanem barátjával, Manninger Vilmos sebészprofesszorral közösen vásárolta meg, így lett a kamarazene-partnerből szomszéd, aki ajándékként adta saját arcmását a kerti tó vízköpőjének. A kerámia vízköpő igen rossz állapotba került, az arc szinte a felismerhetetlenségig eltorzult: az ostrom alatt célba lőttek rá az orosz katonák, és az így támadt sérüléseket tovább roncsolták a téli fagyok. Hosszas keresés után a Dohnányi Kert Egyesület eljutott Kőfalvy Vidorhoz, aki ingyen restaurálta az eredeti darabot, és készített egy, az időjárás viszontagságait jól tűrő másolatot, amely már el is foglalta helyét a kerti medence szélén.

 

 

A vízköpőt kerti ünnepségen avatta fel hivatalosan az Egyesület. Ruttkay Zsófia, az Egyesület elnöke megmutatta az egybegyűlt közel 30 fős közönségnek az eredeti kerámiát, majd Dr. Batta András, egyetemünk rektora méltatta a Dohnányi emlékét és kertjét ápoló egyesület áldozatos munkáját.

 

A rövid beszédeket kerti koncert követte, a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Nyári Vonósnégyes (Nyári László, Guttman Mátyás, Berki László, Balázs István, felkészítő tanáruk Devich János) adott egy órás műsort, melyen Mozart, Beethoven és Schubert dallamai mellett – a hely szelleméhez híven – felcsendült Dohnányi Desz-dúr vonósnégyesének első tétele is.

 

 

A vidám ráadás, Weiner Rókatánca után kellemes estét töltöttünk el a zeneszerző életéről és zenéről beszélgetve, egy pohár hideg rozé és apró finomságok kíséretében.