Felhívás előadás tartására a Zenetudományi Tanszék tudományos konferenciáján

2021. március 5.

Zenetörténetek Közép-Európából címmel tart konferenciát a Zenetudományi Tanszék 2021. november 19-én és 20-án a magyar zenetudományi képzés fennállásának 70. évfordulója alkalmából. A konferencia helyszíne a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri Előadóterme lesz.

Timothy Garton Ash brit történész 1986-ban, nagyhatású esszében hívta fel a figyelmet arra, hogy Közép-Európa fogalma három évtizedes Csipkerózsika-álmot követően ébredezni kezdett. Az általa hivatkozott cseh, lengyel és magyar szerzők Közép-Európáról szóló fejtegetéseinek születését megelőzően, még 1968-ban tette közzé „A romantika felbomlása: a századvég és a századforduló Közép-Európában” című zenetörténeti tanulmányát Szabolcsi Bence. A nemzetközi közönségnek szánt, de a New Oxford History of Music szerkesztősége által visszautasított szöveg „Nyugat-, Kelet- és Közép-Európa” „szétsugárzó fénykévébe” kötött történelmi hármasságáról beszélt, és hallgatólagosan szembesítette azt a maga jelenének vasfüggöny által nyomatékosított kelet-nyugati dichotómiájával.

A konferenciára olyan zenetudományi előadásokat várunk, amelyek valamilyen viszonyt alakítanak ki Közép-Európa fogalmával – akár kézenfekvő értelmezési keretként használják azt, akár kritikusan állnak hozzá. Terveink szerint a témák felölelik az elmúlt évezred népzenei, műzenei és populáris zenei jelenségeinek sokaságát, illetve egyének, közösségek és intézmények zenei tevékenységét. Egyaránt számítunk a zene hagyományozását, a zeneszerzést, a zenei írásbeliséget, a zeneműkiadást, a zenei előadást és hangfelvételt, valamint a zene befogadását, a zenéről szóló diskurzust középpontba állító előadásokra. Várunk mind repertoárokat elemző, mind pedig egy-egy műalkotásra összpontosító gondolatmeneteket. Különösen szívesen fogadjuk azokat a témákat, amelyekben szerepet játszik a közép-európai térség városi központjai és régiói, továbbá nyelvi, nemzeti, etnikai és felekezeti csoportjai közti érintkezés kérdése, illetve a zenészek mobilitásának és a zenei jelenségek elterjedésének vizsgálata. Várjuk mindemellett azokat az előadásokat is, amelyek felvetik a „közép-európaiság” lehetséges zenei vetületeinek problémáját.               

A konferencia előadásainak időtartama 20 perc.

A jelentkezéseket 2021. május 17-ig várjuk a belinszky.anna[kukac]academy.liszt.hu email-címre. A Word formátumban elküldött jelentkezésnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a tervezett előadás címét és egy legfeljebb 250 szóból álló tartalmi kivonatot. A témajavaslatokat a konferencia programbizottsága elbírálja, és az eredményről 2020. június 21-ig valamennyi jelentkezőt értesíti.

A konferenciát szervezi: Péteri Lóránt

Programbizottság: Fazekas Gergely, Péteri Lóránt és Vikárius László

A konferencia szervezőjének munkatársa: Belinszky Anna