Fiatal Steinway-művész címet kapott Balázs János, a Zeneakadémia oktatója

2019. október 15.

Hamburgban vette át a megtisztelő Fiatal Steinway-művész címet Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, akinek előadásmódját és képességeit a cég művészeti igazgatója méltatta az ünnepségen.

„Ritkán találkozom olyan zongoraművésszel, akinek korlátlan képességek állnak rendelkezésére, és akinek előadásmódja a legbonyolultabb művekben is könnyedséggel párosul. A Steinwaynél töltött időszakomnak ez az egyik legszebb pillanata” – mondta Gerrit Glaner, a világhírű zongoragyártó művészeti igazgatója a hamburgi üzemben, ahol átadta a Young Steinway Artist címet Balázs János zongoraművésznek, a Zeneakadémia tanárának. Az elismerést a világhírű előadókból álló Steinway-művészek köréhez kapcsolódóan hozta létre a cég, kifejezetten a 16 és 35 év közötti zongoristáknak, ezzel a magyar előadó a világhírű márka nagykövete is lett.

Balázs János több versenyt nyert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett a Snétberger Központ oktatója is, ő alapította 2016-ban a Cziffra Fesztivált példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására, a fiatal tehetségek támogatására. Mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Balázs János művészetét 2015-ben Liszt Ferenc-, 2018-ban Érdemes Művész, 2019-ben Kossuth-díjjal ismerték el.