Filmajánló: Menekültek Zenekara

2013. szeptember 17.

A Palesztin Szimfonikus Zenekar kalandos történetét bemutató dokumentumfilm szeptember 19-i vetítésére kedvezményesen válthatnak jegyet a Zeneakadémia hallgatói az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Bronislaw Huberman lengyel zsidó hegedűművész 1929-ben látogatott el először Palesztinába. Úgy gondolta, hogy a klasszikus zenének ott, az Ígéret Földjén is helye van. 1933-ban Németországban a nácik kerültek hatalomra, s ezért Huberman visszautasította Wilhelm Furtwängler felkérését németországi fellépésekre, ehelyett nyílt levelében fordult a német értelmiséghez, felkérve őket a legfontosabb emberi értékek megőrzésére. Ekkorra már a zsidó zenészek nagy része Németországban, de más európai országokban, így Ausztriában és Magyarországon is, elvesztette állását.

Huberman vezető európai zsidó zenészekből új zenekart toborzott és 1936-ban megalapította a Palesztin Szimfonikus Zenekart. Olyanok siettek a segítségére, mint a leendő izraeli államfő, Chaim Weizmann, illetve egy amatőr hegedűművész, Albert Einstein. A zenészeket követték családtagjaik, így legalább ezer zsidó ember megmenekült az üldöztetéstől, a haláltól. A zenekarban játszott, többek között Fenyves Lóránt hegedűművész is, aki egy csábító svéd meghívás ellenére Hubermannal tartott Palesztinába.
Az első Tel Aviv-i koncertre 1936. december 26-án került sor, a karmester Huberman meghívására Arturo Toscanini volt. Az olasz mester e módon is tiltakozott a németországi náci hatalomátvétel ellen.

A filmvetítés további részleteiről erre a linkre kattintva tájékozódhatnak.