Folytatódik a Zeneakadémia és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együttműködése

2022. május 26.

Ismét elindul a Mesterjáték elnevezésű program, a diákok a Neptunban kapnak értesítést a jelentkezésről, a meghallgatáson kiválasztott növendékek felléphetnek majd a zenekarral.

Hosszú távú, az oktatást támogató együttműködést kötött tavaly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A Mesterjáték projekt első, most véget érő szezonjában 60 jelentkező közül a 2021. szeptemberi meghallgatás után az együttes 25 hallgatónak biztosított lehetőséget bekapcsolódni a műhelymunkába. A résztvevők 9 koncerten játszhattak együtt világhírű zenészekkel, illetve a zenekar májusi spanyolországi és júliusi németországi turnéján is részt vehetnek.

A Mesterjáték elnevezésű programban a zenekari művésszé válás a kulcsszó, hiszen az együttműködés a hazai klasszikus zeneoktatás kiegészítő eleme: lényege, hogy a későbbi évtizedek meghatározó művészeit gyakorlati tudással vértezze fel. A projekt az együttes repertoárjára is hatással van, hiszen olyan művekkel kell készülniük, amelyek teret adnak a fiatal művészek bevonására.

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia hallgatói (fotó: Liszt Ferenc Kamarazenekar/Kőhidai Szabolcs)

 

A zenekar és az egyetem között az évek során erős kapocs alakult ki, hiszen az együttes alapító tagjai a Zeneakadémia egykori növendékei közül kerültek ki, és jelenleg is játszik benne olyan muzsikus, aki tanít is az intézményben.

2022 májusában újból meghirdetjük a programot, a diákközösség a Neptun-rendszeren keresztül fog tájékoztatást kapni róla. Mind a Zeneakadémia, mind a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetése reméli, hogy a következő évadban is sok új ifjú tehetség él a lehetőséggel és jut így is fellépési lehetőséghez.