A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Fotópályázatot hirdetett az Európai Örökség helyszíneinek hálózata

2021. február 16.

Mindenki számára nyitott fotópályázatot indított az Európai Örökség-címmel kitüntetett helyszínek hálózata (EHL @ N). A két életkori kategória első helyezettjei egyenként 500 eurós jutalmat kapnak.

Az Európai Örökség címet az unióban mindössze 48 helyszín viseli, köztük négy magyarországi: a Zeneakadémia mellett a Dohány utcai zsinagógakomplexum, Szentendre városa és élő öröksége, valamint a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark. A cím azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában és az unió építésében a társadalmi fejlődés hajnalától napjainkig.

Az Európai Bizottság által létrehozott kitüntető elismeréssel az a cél, hogy erősödjön az Európai Unióhoz való tartozás érzése az európai polgárokban, különösen a fiatalokban az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva, valamint a kezdeményezés megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését, és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. A címet független európai szakértők javaslatai alapján adományozzák.

A fotópályázat az EHL @ N európai projekt – az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkező helyszínek együttműködési hálózata – oktatási és promóciós tevékenysége. A verseny témája az EHL-helyszínekre összpontosul, az ott zajló eseményekre és az európai örökséget népszerűsítő tevékenységre, tehát részt vehetnek a Zeneakadémiáról akár korábban készült fényképek is.

A versenyen minden érdeklődő amatőr és profi fotós indulhat, feltétel az angol nyelvtudás. A résztvevőket két korosztályban minősítik: fiatalok (30 év alatt, beleértve a 30-at is), illetve felnőttek (31 év felettiek).

A pályázat beküldés időtartama 2021. február 15. – 2021. március 14., a zsűri a két korosztályból 20-20 fotót választ ki. Ezek közül a projekt honlapján (www.ehl-network.eu, ez szintén 2021. február 15-től érhető el) a közönség nyilvános szavazáson dönthet a nyertesekről.

További fontos információk és a pályázati kiírás ide kattintva, az EHL @ N honlapján olvashatók.

A szavazás eredményeit 2021. május 9-én hirdetik ki a versenyszervező honlapján és közösségi médiájában, valamint a zsűri részét képező európai intézmények honlapjain. A nyertesek 500 eurós pénzjutalmat kapnak.

Kérdésekkel angol nyelven a versenytitkársághoz fordulhatnak az érdeklődők (Katarzyna Czerlunczakiewicz: kczerlunczakiewicz[kukac]lublin.eu; Michał Trzewik: mtrzewik[kukac]lublin.eu).