Fotópályázatot hirdetett az Európai Örökség helyszíneinek hálózata

2021. február 16.

Mindenki számára nyitott fotópályázatot indított az Európai Örökség-címmel kitüntetett helyszínek hálózata (EHL @ N). A két életkori kategória első helyezettjei egyenként 500 eurós jutalmat kapnak.

Az Európai Örökség címet az unióban mindössze 48 helyszín viseli, köztük négy magyarországi: a Zeneakadémia mellett a Dohány utcai zsinagógakomplexum, Szentendre városa és élő öröksége, valamint a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark. A cím azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában és az unió építésében a társadalmi fejlődés hajnalától napjainkig.

Az Európai Bizottság által létrehozott kitüntető elismeréssel az a cél, hogy erősödjön az Európai Unióhoz való tartozás érzése az európai polgárokban, különösen a fiatalokban az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva, valamint a kezdeményezés megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését, és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet. A címet független európai szakértők javaslatai alapján adományozzák.

A fotópályázat az EHL @ N európai projekt – az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkező helyszínek együttműködési hálózata – oktatási és promóciós tevékenysége. A verseny témája az EHL-helyszínekre összpontosul, az ott zajló eseményekre és az európai örökséget népszerűsítő tevékenységre, tehát részt vehetnek a Zeneakadémiáról akár korábban készült fényképek is.

A versenyen minden érdeklődő amatőr és profi fotós indulhat, feltétel az angol nyelvtudás. A résztvevőket két korosztályban minősítik: fiatalok (30 év alatt, beleértve a 30-at is), illetve felnőttek (31 év felettiek).

A pályázat beküldés időtartama 2021. február 15. – 2021. március 14., a zsűri a két korosztályból 20-20 fotót választ ki. Ezek közül a projekt honlapján (www.ehl-network.eu, ez szintén 2021. február 15-től érhető el) a közönség nyilvános szavazáson dönthet a nyertesekről.

További fontos információk és a pályázati kiírás ide kattintva, az EHL @ N honlapján olvashatók.

A szavazás eredményeit 2021. május 9-én hirdetik ki a versenyszervező honlapján és közösségi médiájában, valamint a zsűri részét képező európai intézmények honlapjain. A nyertesek 500 eurós pénzjutalmat kapnak.

Kérdésekkel angol nyelven a versenytitkársághoz fordulhatnak az érdeklődők (Katarzyna Czerlunczakiewicz: kczerlunczakiewicz[kukac]lublin.eu; Michał Trzewik: mtrzewik[kukac]lublin.eu).