Frissen végzett növendékeink nyerték meg a Brahms-versenyt

2021. szeptember 16.

A cseh Trio Bohémo a kamarazenei kategóriában első díjat, illetve a közönségdíjat is elnyerte az ausztriai Pörtschach-ban idén 28. alkalommal megrendezett nemzetközi Johannes Brahms versenyen.

A trióban muzsikáló Kristina Vocetková (gordonka), Matouš Pěruška (hegedű) és Jan Vojtek (zongora) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai voltak, tanulmányaikat nemrég fejezték be, közülük Jan Vojtek Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművész, Réti Balázs és Némethy Attila növendéke volt.

Az együttes már néhány hónap közös munka után második díjat nyert egy svájci versenyen, egy hete pedig Olaszországban elnyerte az újonnan megalapított „Filippo Nicosia” díjat.

A Brahms-verseny három fordulójában számos, nagyrészt európai kamaraegyüttessel szemben mérette meg magát a Trio Bohémo, Brahms, Haydn, Beethoven, Schoenfield, illetve Martinů és Liszt műveiből összeállított műsorral.

A trió jelenleg is több koncertre készül: cseh pódiumokon kívül fellép a Flandriai Fesztiválon, valamint a 30. Parkhouse Award kamarazenei verseny döntőjén a londoni Wigmore Hallban. Ezen kívül Németországban, Svájcban, Olaszországban és Hollandiában is szerepelnek majd.

A Budapesti közönségnek is lesz lehetősége ősszel meghallgatni a három fiatal zenészt, november 5-én a Zeneakadémia Solti termében közös koncertet adnak a Chaos vonósnégyessel az ECMA (European Chamber Music Academy) showcase napjain.

Címkék