Gálakoncert Joseph Weingarten emlékére

2011. június 22.

A Birmingham Conservatoire és a The Joseph Weingarten Memorial Fund közös szervezésében gálakoncerttel emlékeztek Joseph Weingartenre, a múlt század kiemelkedő zongoraművészére, pedagógusára születésének 100. évfordulóján.

 

Joseph Weingarten Budapesten született 1911-ben, tanulmányait a Királyi Zeneakadémián Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Kodály Zoltán tanítványaként végezte. A sikeres budapesti évek után (Dohnányi egyik kedvenc tanítványaként tartották számon) Weingarten 23 évesen Angliába költözött, ahol fényes előadóművészi karriert futott be, majd a Birmingham Conservatoire megbecsült tanára lett. Egész életében büszke maradt magyar gyökereire és Alma Materére, amelynek szellemét tanításában vitte tovább. Végrendeletének megfelelően halála után özvegye és lánya létrehozták a The Joseph Weingarten Memorial Fund nevű alapítványt, amely a Birmingham Conservatoire-on tanuló kiválasztott növendékek számára egy éves ösztöndíjat biztosít budapesti zeneakadémiai tanulmányokhoz.

 

A gálakoncertnek a Birmingham Conservatoire Adrian Boult Hall-ja adott otthont, a koncerten felléptek a Liszt Akadémia és a Birmingham Conservatoire professzorai, valamint korábbi ösztöndíjasok. Az est műsorán európai szerzők mellett Liszt, Bartók és Kodály zenéinek ihletett tolmácsolásával tisztelegtek a magyar zenekultúra előtt.

 

Egyetemünkről számos korábbi ösztöndíjas növendék népszerű tanáraként Dráfi Kálmán zongoraművész kapott meghívást, aki a gálakoncert mellett mesterkurzust adott a Birmingham Conservatoire zongorista hallgatóinak, valamint az ottani rendkívüli tehetségeknek.

 

 

A koncert második felében a jazz volt a főszereplő, Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongoraművész játszott egy Birmingham Conservatoire tanáraiból és hallgatóiból álló formáció kiemelt tagjaként.