Geraldine Walther brácsa mesterkurzusa a Zeneakadémián

2016. január 25.

Geraldine Walther, a Takács kvartett brácsaművésze mesterkurzust tart a Zeneakadémián

Helyszín

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, X. terem

(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

 

Időpont

2016. február 6. szombat, 11.00 - 13.00
 
 
A kurzus nyelve angol.
 
Aktív hallgatókat a brácsa tanszak vezetője jelöli ki. Passzív hallgatóként bárki jöhet előzetes regisztrációval, a terem befogadóképességének határáig. A Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium hallgatói elsőbbséget élveznek.
 
A zongorakíséretről a hallgatónak kell gondoskodni.
 
A passzív jelentkezők részvétele is regisztrációhoz kötött, jelentkezni Furka Beátánál lehet (furka.beata@zeneakademia.hu).
 
Jelentkezési határidő: 2016. február 1.
 
***
 
Geraldine Walther brácsaművész több évtizedes, gazdag zenekari tapasztalattal a háta mögött csatlakozott a Takács kvartetthez 2005-ben, előtte a San Francisco-i Szimfonikus Zenekar szólamvezetője volt, korábban Pittsburgh-ben, Baltimore-ban és Miami-ban is dolgozott.  Zenei tanulmányait a Manhattan School of Music-ban Lillian Fuchs-nál, valamint a Curtis Institute-ban Michael Tree-nél végezte. 1979-ben megnyerte a William Primrose nemzetközi zenei versenyt.
Zenekari muzsikusként és szólistaként számos különleges produkció részese volt, közöttük jónéhány kortárs mű (Takemitsu: A String Around Autumn, Lieberson: Viola Concerto, Holloway: Viola Concerto, és Benjamin: Viola, Viola Yun Jie Liu-val) észak-amerikai bemutatóján működött közre,  de a brácsa szóló irodalom emblematikus műveit, Walton, Piston, Henze, Musgrave, Bartók, Schnittke, és Penderecki brácsaversenyeit is rendszeresen játszotta. Tagja volt Sir Georg Solti Musicians of the World zenekarának, mely 1995-ben Genfben az ENSZ fennállásának 50 évfordulóját ünnepelte.
Kamaramuzsikusként rendszeresen részt vett vezető kamarazenei fesztiválokon (Marlboro, Santa Fe, Tanglewood, Bridgehampton, Cape Cod, Amelia Island, the Telluride, Seattle,  Green Music Festivals, és aMusic@Menlo), kamarapartnerei közül kiemelendő Isaac Stern, Pinchas Zukerman, Jaime Laredo. Vendégművészként több neves kvartettel lépett fel, többek között a Tokyo, a Vermeer, a Guarneri, a Lindsay, a Cypress, és a St. Lawrence vonósnégyesekkel.
Geraldine Walther annak a University of Colorado Boulder-nek a brácsa és kamarazene professzora, ahol  a Takács-kvartett a rezidens vonósnégyes.

 

Címkék