Gonda Katalin második díjat nyert Eszéken

2015. április 15.

A Zeneakadémia első éves zongoristája a horvátországi Eszéken (Osijek) a 9. EPTA International Competition for Young Pianists nemzetközi versenyen második helyezést ért el C kategóriában, vagyis a legidősebb versenyzők mezőnyében.

Az EPTA (European Piano Teachers Association) által rendezett nemzetközi versenyen Gonda Katalin korábbi tanára, Ábrahám Marianne bíztatására indult, aki a nemzetközi zsűri tagjaként jelen is volt a horvátországi megmérettetésen. A versenyzők zöme horvát zongorista volt, Katalin saját korosztályában csupán egy más nemzetiségű versenyzővel találkozott. A fiatal zongorista elmondta, bár keveset hallott versenytársai játékából, erősnek érezte a mezőnyt. A verseny összesen két fordulóból állt: az elsőben Katalin eljátszott egy művet Bach Das wohltemperierte Klavier kötetéből, illetve Chopin Gesz-dúr („Fekete billentyűs”) etűdét és Rahmanyinov Ördögi sugallat című darabját adta elő. A második fordulóban Beethoven Fisz-dúr szonátájával, Schumann 5. és 8. novellette-jével és egy kortárs horvát darabbal, D. Kempf Arti Mutate című kompozíciójával indult.

Gonda Katalin nyolc évesen kezdett el zongorázni először magánúton, majd a Maglódi Általános és Vermesy Péter Művészeti Iskolában. Középfokú tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte Ábrahám Marianne-nál és Kékesi Juditnál, majd a Szent István Konzervatoriumban fejezte be Bonnyai Apolka növendékeként. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Némethy Attila első éves növendéke. Korábbi versenyeredményei közt szerepel három különdíj (2011, bécsi International Rosario Marciano Piano Competition, 2014, new yorki Golden Key zenei fesztivál Debut International Piano Competition és 2014, pilseni Smetana International Piano Competition).

Gratulálunk!

Címkék