A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Gulyás Mártának ítélték oda a 2017. évi Weiner Leó Emlékdíjat

2017. április 20.

A zongoraművész a kitüntetést április 20-án a Zeneakadémia Tanácstermében vehette át.

A díjat Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a Weiner Kuratórium elnöke adta át Gulyás Mártának. A díjátadón jelen voltak a kuratórium további tagjai: Devich János gordonka-, Falvai Sándor zongoraművész, valamint Balassa Mariann, a kuratórium titkára. Falvai Sándor laudációjában röviden végigvezette a hallgatóságot Gulyás Márta életútján. Elmondta: „Ahogy erről több vele készült interjúban is vallott, már pályája indulásának első éveiben is a kamarazenét, az együtt muzsikálást tartotta elsődlegesnek előadóművészeti munkásságában. A Kamarazene Tanszék vezetőjeként sokat tett azért, hogy e nagy múltú tanszak visszanyerje eredeti megbecsülését. Személyében a Weiner-díj kuratóriuma a művészt és pedagógust egyaránt díjazza.”

Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján a Zeneakadémia örökölte a zeneszerző hagyatékát és a számláin lévő pénzösszegeket. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amely 2004-ben megalapította a Weiner Leó Emlékdíjat. A díjat olyan művészek kaphatják meg, akik kiemelkedő előadóművészi tevékenységükkel a hazai és nemzetközi hangversenyéletben évtizedeken át a kamarazenei kultúrát szolgálták. A Weiner Leó Emlékdíjat első alkalommal 2004-ben Banda Ede gordonkaművész kapta. Az elmúlt években a díjban részesült Hevesi Judit és Miklós György (megosztva), Devich Sándor és Konrád György (megosztva), a Bartók Vonósnégyes, Zempléni Kornél, Weninger Richard, Kassai István, Rolla János és Kovács Béla.

Gulyás Márta a hazai hangversenyélet meghatározó művészegyéniségeként és a mai kamarazeneoktatás egyik legnagyobb hatású alakjaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene professzora. A Liszt-díjas zongoraművésznő rendszeresen tart mesterkurzusokat Európa-szerte, rangos kamarazenei fesztiválok meghívott előadója, zenésztársainak névsorában pedig nem kisebb nevek szerepelnek, mint Kovács Dénesé, Perényi Miklósé vagy Frans Helmersoné.

Címkék