Gyenisz Macujev látogatása a Liszt Múzeumban és Egyetemünkön

2011. október 24.

          "Nincsenek rá szavak" - tört föl Gyenisz Macujevból a csodálat, miután fölállt Liszt Chickering zongorája mellől a Liszt Múzeum szalonjában.

 

 

Különlegesen nehéz esti koncertprogramja ellenére (egy estén adta elő Liszt mindhárom versenyművét a MÜPÁ-ban - Kovács Sándor kritikája itt, Fáy Miklósé itt olvasható) elfogadta meghívásunkat és október 22-én délután megcsodálta a Liszt Múzeumot, ahol alkalma volt játszania Liszt zongoráján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően  ellátogatott a Zeneakadémiára, Dráfi tanár úr Liszt-Rachmanyinov speciális kurzusára, ahol a hallgatók testközelből csodálhatták játékát és hallhatták véleményét Lisztről és Rachmanyinovról.Ihletett pillanatok voltak ezek, fiatal zongoristáink három ajándékot is kaptak korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott zongoravirtuózától.

 

Eljátszotta annak a Csajkovszkij műnek egyik tételét, mellyel 1998-ban megnyerte a Csajkovszkij-versenyt Moszkvában, viszontajándékul egy hallgatónk és Dráfi tanár úr Rachmanyinov játékára ő is átadta a maga Rachmanyinov prelűdjét, majd ráadásként Ljadov Zenélődobozának hangjai csendültek fel.

 

 

 

Ahogy a mellékelt Metropol interjúból is kiderül, a látogatást követően további nagyszabású  közös tervek körvonalazódtak Gyenyisz Macujev és az általa képviselt Rachmaninoff Foundation részéről, mely a lehető legnagyobb megtiszteltetés a Zeneakadémia számára.