Gyöngyhalászok - zeneszerzői pályázat

2013. szeptember 23.

A Góbi Rita Társulat új táncszínházi előadásához keres zeneszerzőt, a pályázatra 2013. szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A társulat Gyöngyhalászok című, 2014-ben az Erkel Színházban bemutatandó darabjához elsősorban színházi zeneszerzők jelentkezését várja. A 20 perces táncszínházi előadás a gyöngyhalászok életveszéllyel teli tevékenységének szimbolikus bemutatása. A tengerfenéken nyugvó áhított kincs erős eltökéltség, magabiztos bátorság nélkül nem szerezhető meg. Csakis a karakteres vágy győzhet a félelem felett. Minél mélyebbre jutunk, annál bonyolultabb, dinamikusabb, poklok pokla tárul fel, amiből a gyöngyhalászok felhoznak valamit a tenger felszínére. A táncszínházi előadás a merülés három stációján keresztül ad érzéki formát ennek a gondolatnak.

A pályázat nyertese által megírandó kísérőzene a társulat elképzelései szerint három zenei egységben tükrözi a tenger veszélyét, nagyságát, mélységét és félelmetes erejét, segítve a mozdulatok dinamikáját a természet hangjai, valamint a klasszikus és a kortárs zenei stílusok ötvözésével. Mind a három stáció külön zenei tétel, külön zenei egység, de mindvégig jelen kell legyen a természet, a tenger morajlása, csendje, hangjai. A kísérőzene ritmikájában az előadás és a mozdulatok dinamikáját kell szolgálja, s opcionálisan felhasználhatók benne Bizet A gyöngyhalászok című operájának motívumai is. A Góbi Rita Társulat a pályázati kiírásban leszögezi, hogy a zeneszerző szorosan együtt kell működjön a koreográfussal az alkotófolyamat teljes időszakának során.

A pályázatra rövid önéletrajzzal, a zenei koncepció csatolásával (max. 1200 karakter), és az eddigi referenciamunkák bemutatásával (online hivatkozásokkal) lehet jelentkezni. A határidő 2013. szeptember 30., minden további részlet megtalálható a Góbi Rita Társulat honlapján.