Gyöngyösi Ivett sikere az Egyesült Államokban

2013. augusztus 6.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Junior Prima-díjas hallgatója ezúttal a Lancaster Nemzetközi Zongorafesztivál keretében megrendezett Chopin-versenyen szerzett első helyezést.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Junior Prima-díjas hallgatója ezúttal a Lancaster Nemzetközi Zongorafesztivál keretében megrendezett Chopin-versenyen szerzett első helyezést.

 

Gyöngyösi Ivett Chopint tartja kedvenc zeneszerzőjének. Nem véletlenül: már akkor is Chopint játszott, amikor 11 évesen a Zeneakadémia előkészítő tagozatára felvételizett, azóta két alkalommal is elnyerte a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny első díját és fődíját, most pedig Amerikában aratott sikert Chopin-darabokkal. Az ifjú zongoraművésznő a zeneakademia.hu megkeresésére elmondta, hogy a 2013. július 19-28. között, a pennsylvaniai Millersville University-n megrendezett Lancaster Fesztiválra a világ minden tájáról érkeztek zongoristák, akik kiváló tanárok mesterkurzusain és előadásain vehettek részt. Gyöngyösi Ivettnek egyébként nem volt könnyű dolga, hiszen kurzushallgatóként, versenyzőként és koncertező művészként is szerepelt a fesztiválon, s a verseny napján két koncertet adott, mielőtt a zsűri előtt megcsillogtathatta tudását. (A fesztivál Facebook oldalán található  videón Gyöngyösi Ivett Chopin Esz-dúr Andante spianato és grande polonaise brillante című művét játssza.)

 

Gyöngyösi Ivett

 

A július 24-én aratott győzelem felkéréssel is járt: 2014 márciusában, Amerikában turnézhat Ivett egy komoly, másfél órás szólóprogrammal, melynek részét képezi többek között Chopin e-moll zongoraversenye. Elfoglaltsága lesz bőven addig is a Zeneakadémia ifjú tehetségnek, hiszen az október 29. és november 2. között a franciaországi Châteauroux városában megrendezésre kerülő Lisztomanias Fesztiválon kiemelt szólistaként közösen koncertezik négy másik fiatal zongoristával, november végén pedig egy bécsi mesterkurzuson vesz majd részt.

 

A hazai közönség 2013 őszén három alkalommal hallhatja Gyöngyösi Ivett játékát a Zeneakadémia Nagytermében. Elsőként november 11-én, az idén húszéves Óbudai Danubia Zenekar ünnepi koncertjén Liszt Ferenc Magyar fantázia című művének szólistájaként lép fel, majd november 14-én a 138 éves Zeneakadémia születésnapi hangversenyén játssza Liszt Esz-dúr zongoraversenyét az intézmény szimfonikus zenekarával. „Sűrű hét lesz, de nagyon örülök ezeknek a koncerteknek, mert az előképzővel együtt nyolc éve Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulok, s a Zeneakadémia szinte az otthonom. Ráadásul mindennél jobban szeretek nagy termekben, zenekarral játszani – most végre erre is lehetőségem nyílik” – nyilatkozta a fiatal tehetség, aki legjobban a harmadik koncertet várja, hiszen a november 17-ei Zongoraművész-generációk című hangversenyen olyan nagyságok is játszanak majd, mint Vásáry Tamás és Bogányi Gergely, Gyöngyösi Ivett pedig a Zeneakadémia zongora tanszékvezetőjével, Dráfi Kálmánnal szólaltatja meg Liszt Ferenc 15. magyar rapszódiáját.

 

Gyöngyösi Ivett


Gyöngyösi Ivett hétéves korában kezdett zongorázni, szülővárosában, Vásárosnaményben, Antalovszky Erzsébetnél. Négy évvel később felvették a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra, ahol jelenleg is Dráfi Kálmán és Némethy Attila irányításával folytatja tanulmányait. Tízévesen első díjat nyert az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen, ezt sorra követték a hazai és nemzetközi versenygyőzelmek. 2012-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának szólistájaként, Gál Tamás vezényletével Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét adta elő a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A fiatal zongoristával néhány hónapja a fidelio.hu készített interjút, melyet ide kattintva olvashatnak el.