Gyöngyössy Zoltán tragikus halála

2011. december 29.

2011. december 29.

Néhány perce jött a szörnyű és még mindig hihetetlennek tűnő hír, hogy kedves kollégánk és barátunk, Gyöngyössy Zoltán tanár úr, fuvolaművész ma este autóbaleset áldozata lett.


Rendkívüli veszteségünket mind szakmai, mind emberi téren felmérni sem tudjuk. Gondoljunk rá kegyelettel és imádkozzunk lelki üdvéért.

Batta András

 

A mindenkit mélyen lesújtó hírre Lakatos György fagottművész, Gyöngyössy Zoltán közeli barátja és alkotótársa a következőt írta:

 

Valamiért ma este, talán pont fél kilenc tájban egy könyvet vettem le a polcról, hogy egy hosszú útra magammal vigyem, sok-sok év után újraolvassam...Hemingway: Akiért a harang szól, volt ez a könyv, ami avval a híres idézettel kezdődik, John Donne-tól:
"Senki sem különálló sziget, minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja, ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna le, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod, minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel, ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang, érted szól."
Drága Zoli, azért ez a harang most érted szól!

lakatosgyuri

 

 

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia így búcsúzott: http://mta.hu/szima_hirek/gyongyossy-zoltan-emlekere-129061

 

 

 

A hír hamar eljutott Japánba is, ahonnan a következő megemlékezés érkezett magyarul, (az eredeti szöveget közöljük):

 

A Sapporoi zenei világ megdöbbenve értesült a sokkoló hatású hírről, Gyöngyössy Zoltán haláláról.

2002 óta, amikor megkötöttunk a kölcsönös oktatási szerződésünket, több tanár látogatott  meg minket, és most, mindössze  két héttel ezelőtt, Gyöngyössy tanár úr is a harmadik sapporoi tartozkodását töltötte nálunk.

A kéthetes  intellektuális oktatása jó nagy hatását gyakorolt minden diákra, és volt olyan diák is, aki a jövőben Magyarországon szeretett volna tanulni Gyöngyössy tanár úr mellett. A dec. 13-i ,Tanimoto tanárral közösen tartott főiskolai koncerten, Gyöngyössy  Zoltán gyönyörű hangon  és magas technikával mutatta be a műveket a közönségnek. 

Újratalákozásunkat ígérve pont most búcsúztunk tőle, de a döbbenetes hírrel szembesülve sem tudjunk elhinni a szomorú hírt.

A Sapporoi zeneiskola hallgatói és tanárai nevében szeretnék részvétet mondani Gyöngyössy tanár úr családjának, a Liszt Zeneakadémiai kollégáinak, és a hallgatóknak.
 
Gyöngyössy tanár úrnak örök nyugodalmat kívánok.

KOBAYASHI Hitoshi
Zeneművészeti kar igazgató
Sapporoi Otani Egyetem

 

 

 

Gyöngyössy Zoltán évtizedek óta Újpesten élt. Szeretett kerülete így emlékezett rá:

 

Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész halálára

 

December 29-én autóbalesetben elhunyt Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A városrész Újpestért-díjjal kitüntetett művészét 53 éves korában érte a halál. Temetésének időpontját az
elhunyt családjának kérésére későbbre halasztják. Gyöngyössy Zoltán telve tervekkel, beérve és beérkezve
művészi, tanári pályáján, tekintélyes professzorként, zsebében külföldi koncertmeghívásokkal, tragikus körülmények
között távozott. Ihletett előadója volt a klasszikusoknak és a kiváló kortárs zeneszerzőknek. Megkapta a
Liszt Ferenc-díjat és többszörösen az Artisjus díjat. Amikor 2005-ben átvette az Újpestért-díjat, a fuvolaművész
a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének professzora volt. A komlói születésű művész akkor már majd húsz éve élt Újpesten. A koncerttermes sikerek mellett büszke volt arra, hogy számtalan fellépésen vezette be a városrészünkben élőket a zene birodalmába. A városházi fellépések során érett meg benne az elhatározás, hogy meghittebb körben is zenéljen, és amiben csak lehet, segítsen. Bemutató órákat tartott például a Zeneiskola művésztanárainak. A Király Könyvtár olvasójaként gondolt arra, hogy a könyvtár a kamarazenélés meghonosítására is alkalmas hely lehet. Azzá vált. Tanítványaival, művésztársaival rendszeresen várta azokat, akik közül többen csak itt találkoztak élőben a klasszikus zenével, a zenetörténeti érdekességekkel. Tette ezt önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül. Őszinte volt beszéde és őszinte a játéka. Így jellemzik a pályatársak, a tanítványok, s mindazok, akik gyászolják. – B. K.

 

 

A II. kerület lapja a Budai Polgár és Szirányi János, a Bartók Emlékház igazgatója ezekkel a szavakkal búcsúztak:

 

„Hiszem: az ő lelke is részesül az égi boldogságban”

 

Búcsú Gyöngyössy Zoltántól

 

December 21-én még lelkesen tapsoltunk neki a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának karácsonyi ünnepségén, az új esztendőt azonban már nem érhette meg. A sors úgy hozta, hogy ez lett Gyöngyössy Zoltán utolsó fellépése. A Liszt Ferenc-díjas kiváló fuvolaművész december 29-én tragikus körülmények között, autóbalesetben vesztette életét. Februárban lett volna 54 éves.

 

A muzsikus 1958. február 20-án született Komlón. 1976-tól Pröhle Henriknél tanult a Zeneakadémia fuvola szakán, 1981-ben kitüntetéssel diplomázott. Tanult ezután Drezdában és Párizsban, és játszott szinte az egész világon. Szólófuvolása volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak, tagja az induló Budapesti Fesztiválzenekarnak. Rendszeresen részt vett a szombathelyi Bartók Fesztiválon, turnézott az Ensemble Modernnel, és gyakran lépett fel szólistaként a legkiválóbb kamarazenekarokkal. 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fúvóstanszékének, 2008-tól pedig az egyetem Doktori Iskolájának professzora volt. Az utóbbi években három alkalommal is vezetett mesterkurzust Japánban. Utolsó sapporói útjáról röviddel a Kapás utcai karácsonyi ünnepség előtt tért haza.

 

Inspiráló előadóművész volt, több kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját. Páratlan szépségű muzsikáját számos lemez örökíti meg. Többször is elnyerte az Artisjus-díjat a kortárs zene tolmácsolásáért, legutóbb 2010-ben. 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el művészetét.

 

Gyöngyössy Zoltán kerületünkhöz több szállal is kötődött, és mindig örömmel tett eleget dr. Törös Edit reumatológus főorvos meghívásának, hogy részt vegyen a Kapás utcai rendelőintézet hagyományos karácsonyi ünnepségén.

– Nemcsak a muzsikára, hanem az emberi kapcsolatokra is nyitott, kivételes művész volt ő, aki rövid idő alatt belopta magát a rendelőintézet szinte valamennyi dolgozójának szívébe – emlékezik vissza dr. Törös Edit. – 1995 óta évről évre briliáns fuvolajátékával kápráztatta el a Kapás-karácsonyok közönségét. Felfoghatatlan hirtelenséggel távozott tőlünk, pótolhatatlan űrt hagyva maga után. Gyakran és különös ihlettel játszotta Gluck Orfeusz az alvilágban című művéből a Boldog lelkek táncát. Hiszem, hogy az ő lelke is részesül az égi boldogságban.

 

2010 decemberében a Kapás utcai rendelőintézet karácsonyi ünnepségén Törös Edit főorvos és Láng Zsolt polgármester együtt köszönték meg a szép koncertet Gyöngyössy Zoltánnak

 

 

Fájdalmas búcsú...


Drága Zoli!

Pénteken itt kellene játszanod a Bartók Emlékházban – Domonkos Máté és Hollós Máté neked írt új fuvoladarabjait – azon a koncerten, amelyet még decemberre terveztünk, de frissen érkezett japán meghívásod az új esztendőre halasztott. De ma már tudjuk a szörnyűséges hírt: egy autós-társ egyetlen rossz mozdulata miatt, immár hiába várunk. A Neked szóló muzsikát már az égiek között hallhatod – miközben mi zokogva próbáljuk visszakövetelni mindazt, amivel évtizedeken át megajándékoztál minket, muzsikus alkotótársaidat, tanítványaidat, zeneszerető közönségedet.

Talán a legtöbbször fellépő művésze voltál Házunknak, részese megannyi jelentős bemutatónak, kamarakoncertnek; kinek fuvoláján ugyanolyan odaadással és gyönyörűséggel szólaltak meg Szöllősy András, Sári József, vagy éppen Madarász Iván újdonságai, mint Bach, Mozart és Schubert muzsikája.

Jó barátként örök fájdalmat, muzsikusként nem pótolható űrt hagytál magad után.

 

Szirányi János,

a Bartók Béla Emlékház igazgatója

 

 

 

KARÁCSONY A RENDELŐINTÉZETBEN

Lassan húszéves hagyomány, hogy az adventi időszak végén meghitt karácsonyi ünnepségen vehetnek részt a Kapás utcai rendelőintézet és a II. kerületi önkormányzat egészségügyi intézeteinek dolgozói. A szép és színvonalas műsort dr. Törös Edit reumatológus főorvos szervezi-rendezi töretlen lelkesedéssel és szeretettel. Idén is méltó módon, Mozart és Bach muzsikájával, a Vivaldi kamaraegyüttes, a Vox Clara kamarakórus, valamint Ferencz Éva énekművész közreműködésével ünnepeltek a résztvevők. Az emelkedett hangulatú délután vendége a – nem sokkal később tragikus hirtelenséggel elhunyt – világhírű fuvolaművész, Gyöngyössy Zoltán volt, aki a kezdetektől rendszeresen fellépett a rendelőintézet ünnepségein, és aki élete utolsó koncertjét adta itt, a Kapás utcában.

 

Az eseményen részt vett Láng Zsolt polgármester, aki megköszönte a főorvos asszonynak a páratlan ünnepséget, majd hangsúlyozta: az önkormányzat ezután is minden segítséget megad, hogy az Egészségügyi Szolgálat megtarthassa jelenlegi állapotát, szellemiségét továbbra is rászolgálva a II. kerületiek bizalmára. Az Egészségügyi Szolgálat főigazgatója, Polák László is köszöntötte a dolgozókat, majd átadta azt a két éve alapított díjat, amellyel minden évben egy kiválóan működő egységüket díjazzák; az elismerésben ezúttal a labor részesült.