Hajrá, Zeneakadémia!

2011. augusztus 3.

Hajrá, Zeneakadémia!

Fülfirka 49. – Devich Márton írása a Heti Válaszban

Fülfirka 49. – Devich Márton (Heti Válasz)

Hajrá, Zeneakadémia!

 

Egy ország szurkol a Zeneakadémiának: kezdődjön meg végre a Liszt Ferenc téri palota felújítása. Évekkel ezelőtt még arról álmodtunk, hogy a Liszt-évben birtokba vehetjük az újjászületett épületet, ma már azért szorítunk, hogy a bicentenáriumi esztendőben elkezdődhessen a rekonstrukció. A „csatában” az ellenfél egy bürokratikus túlerővel rendelkező közbeszerzési eljárás, amely miatt az építkezés már vagy négyszáz napot csúszott, és amely folyton új taktikát követelt (számtalanszor változott a törvényi szabályozás).

Mi tagadás, a Zeneakadémia pillanatnyilag hátrányban van, miközben egyre kevesebb az idő: a tízmilliárdos uniós fejlesztési támogatásról szóló szerződés szerint a felújított épületet 2012. november 30-án át kell adni. Bár a Zeneakadémia csapata „leigazolt” egy miniszteri megbízottat, feszített lesz a tempó. Most mindenki azt várja, hogy a bíró lefújja ezt az unalmas közbeszerzési mérkőzést, és kezdődjön meg a kivitelezés. 

Csak öngólt ne rúgjunk! Mert – érthetetlenül – akad néhány ellendrukker, aki ott gyalázkodik, üt-vág, ahol tud, megmondja a „tutit” a netes fórumokon (persze álnéven), mindenkinél jobban értesült. Ez a rosszindulat még védhető valahogy. Ám arra nagyon vigyázni kell, nehogy pirruszi győzelmet arassunk: újjászületik a Liszt Ferenc téri palota, de közben belehal a világhírű oktatási intézmény a megpróbáltatásokba. Mert bizony a zeneművészeti egyetem költségvetésében jelenleg háromszázmillió forintos lyuk tátong, amely akár megduplázódhat 2012 végéig. Részben azért, mert kiesett hosszú időre a koncertterem kiadásából származó bevétel, ugyanakkor nőttek a kiadások, hiszen az Üllői úti, ideiglenes oktatási épület bérleti díját fizetni kell, részben pedig azért, mert a kormányzat 228 milliót zárolt a Zeneakadémia pénzéből (segítség helyett: nesze, itt egy púp…). Csoda, hogy az egyetem még működik.  

A Zeneakadémia már elment a végső határig. Több professzorától már nem tud megválni, csökkentette a hangszeres órák időtartamát, és számtalan egyéb megszorító intézkedést hozott. Nyilvánvaló, hogy mindez nem tesz jót az oktatás színvonalának. Bízzunk benne, hogy a nadrágszíjhúzás csak átmeneti.

Azért örülnivalónk is van: az egyetem kicsit fellélegezhet új, Wesselényi utcai épületének átadásával, amely bő egy hónap múlva megtörténhet – a szeptember 12-i évnyitót már ide tervezik. Több oktatási részleg ideköltözhet az Üllői útról, s az épület bevételi forrást is jelenthet, például modern hangstúdiójával. Innen szép nyerni! Hajrá, Zeneakadémia!