Hallgatói sikerek a Karc Kritikaíró Pályázaton

2017. június 21.

Az előző években meghirdetett Hans Sachs-díj sikerére alapozva a Müpa Karc Díj Ifjú Kritikusoknak címmel pályázatot hirdetett olyan harminc év alatti, felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak, akik még nem publikáltak szakmai lapokban műkritikát. A jelentkezők a Müpa 2016/17-es évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát kellett írniuk.

A beérkező írásokat – anonim módon – szakmai zsűri bírálta el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta volt, tagjai Bóka Gábor, az Operavilág újságírója, Bősze Ádám, a Bartók Rádió szerkesztője, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró.

A legjobb munkák 100-100, illetve 75 ezer forint értékű Müpa-utalványban részesülnek. A fődíjas publikálási lehetőséget is kap a Müpa Magazinban, honorárium ellenében, továbbá egy két főre szóló, háromnapos utazást és koncertlátogatást egy európai városban, ahol ECHO-tagintézmény (a Müpa társintézménye) működik. 

A pályázat lezárulását követően a zsűri elkészítette a pályázatok top tízes rövid listáját, amelyből az interneten szavazók választhatták ki a közönségdíjas kritika szerzőjét, a zsűri pedig a három helyezettet.

A szakmai zsűri döntése alapján I. helyezett lett Merényi Péter, egyetemünk BA III. éves muzikológia szakos hallgatója, Cselényi Máté BA I. éves diákunk pedig bekerült a legjobb 10 pályázat közé, és a közönségszavazáson a második legtöbb szavazatot kapta.

 

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Címkék