Hallgatóink májusi sikerei

2013. május 28.

Balla Boglárka, Fejérvári Zoltán, Halkovics Dorottya, Keszeg Barbara, Langer Dóra és Váradi László értek el kiemelkedő eredményeket 2013. májusában.

Balla Boglárka, Fejérvári Zoltán, Halkovics Dorottya, Keszeg Barbara, Langer Dóra és Váradi László értek el kiemelkedő eredményeket 2013. májusában.


A rendkívüli tehetségek gondozására alakult Előkészítő Tagozat zongorista hallgatója, Váradi László Párizsban adott koncertet 2013. május 19-én. A fiatal pianista a 2012-es nemzetközi Chopin versenyen elért III. helyezése kapcsán kapta a felkérést a párizsi klasszikus koncertek egyik imponzáns helyszínétől, a Thierry kastélytól. A 17 éves zongorista játéka, különösen Kodály Marosszéki táncok című művének interpretálása lenyűgözte a közönséget, állva tapsolták meg előadását, s a párizsi komolyzenei élet jeles képviselői is elismeréssel fogadták teljesítményét. A koncert után László újabb meghívást kapott, legközelebb a nagynevű párizsi Conservatoire-on fog szólóestet adni. A fiatal tehetség, aki  már számos koncertet és sikeres versenyt tudhat maga mögött,12 éves kora óta tanul a Zeneakadémián az Előkészítő Tagozaton Gulyás István növendékeként, illetve 2012 szeptembere óta Dráfi Kálmán osztályában is.

 

 

A Zeneakadémia zongora tanszékének hírnevét öregbítette Fejérvári Zoltán elsőéves doktorandusz hallgatónk is, aki a május 12-20. között az itáliai Cantu városában immár 23. alkalommal megrendezett nemzetközi zenekari zongoraverseny 5000 Euróval járó első díját nyerte el. Zoltán a klasszikus szekció csaknem ötvenfős mezőnyében Beethoven Op. 15-ös C-dúr I. zongoraversenyével győzedelmeskedett, kiutazását a az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0022 Aktív szakmai fejlesztés az LFZE Doktori Iskolában című projektje támogatta. (Az ifjú pianista a versenyen egyébként a romantikus szekcióban is elindult, ahol a második fordulóig jutott Brahms d-moll koncertjével.)

 

Fejérvári Zoltán

 

A Milánó melletti városka megmérettetésének különlegességét az adja, hogy a jelentkezők mindhárom fordulóban ugyanazt a versenyművet játsszák, a selejtezőben még zongorakísérettel, majd azt követően a Bacau-i (Moldova) Filharmonikusok kíséretével. Mint Zoltántól megtudtuk, a versenyen a legnagyobb kihívást épp a zenekarral való közös hang megtalálása jelentette, ugyanis igen rövid felkészülési idő jutott egy-egy versenyzőre. A Zeneakadémia doktorandusz hallgatójának sikerében bizonnyal közrejátszott, hogy az elmúlt években a legkiválóbb magyar szimfonikus és kamaraegyüttesekkel léphetett fel: Fejérvári Zoltán játszott – és próbált – a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, és az Anima Musicae Kamarazenekarral. Bár Beethoven I. zongoraversenyét most adta elő első alkalommal, a zsűri ítélete alapján úgy tűnik, sikerült a hozzá legközelebb álló művet megtalálnia a választható koncertek sorából. Kíváncsian várjuk, mikor és hol hallhatjuk előadásában legközelebb!

 

A Zeneakadémia legfrissebb sikereit zeneismeret és zeneelmélet BA, illetve tanári MA szakos hallgatóink aratták. A 2013. május 23-án a Ljubljanai Egyetemen megrendezett második nemzetközi szolfézsversenyen Langer Dóra és Keszeg Barbara bronz, Balla Boglárka és Halkovics Dorottya arany oklevelet kapott.

 

Gratulálunk minden érintettnek!