Hangszerbemutatót és előadást tart a Lotz trió

2014. október 24.

A pozsonyi Lotz Trio historikus basszetkürtökről szóló, hangszerbemutatóval egybekötött hangszertörténeti előadására november 17-én, hétfőn 14 és 17 óra között kerül sor a Zeneakadémia főépületének X. termében.

Az előadás nyitott és díjtalan mindenki számára, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az orosz.dora[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen lehet.

Az előadás angol nyelven lesz megtartva!

Az előadás után az együttes hangversenyt is ad korhű hangszereken, este 19 órától a Régi Zeneakadémia Kamaratermében (1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.), a részletek ide kattintva olvashatók!

A belépés ingyenes, a terem befogadóképességének erejéig (132 fő a maximális létszám).
 

A Lotz Trio tagjai a 19-20. század fordulóján Pressburgban és Bécsben élt Theodor Lotz hangszerépítő mester által készített historikus basszetkürtök másolatain játszanak. Céljuk a 18. századi fúvós kamarazene népszerűsítése. Repertoárjuk nagy részét a német eredetű szakkifejezéssel „Harmoniemusik"-nak nevezett műfajba tartozó, eredeti fúvószenei művek alkotják. Gerincét Wolfgang Amadeus Mozart művei teszik ki, de más közép-európai szerzők – Georg Druschetzky, Anton Stadler, Vojtech Nudera, Johann Josef Rösler és Anton Wolanek – műveit is gyakran játsszák. Programjuk legnépszerűbb darabjai közé tartoznak Mozart operáinak (például a Varázsfuvola, a Figaro lakodalma és a Don Giovanni) egyes tételeire íródott, Mozart-kortárs átiratok.

2008-ban megjelent első lemezükön kortárs szlovák szerzők (Martin Burlas, Marián Lejava, Daniel Matej, Boško Milakovič and Marek Piaček) öt új művét is megjelentették. 2009-ben az együttes elkészítette Druschetzky három basszetkürtre írt Divertimentojának első teljes felvételét. Historikus repertoárjuk előadása során az együttes törekszik a korhű előadási gyakorlat elveit követni. A Lotz Trio európai zenei fesztiválok rendszeres vendége, hazájában és külföldön egyaránt.

Az együttes tagjai:

Robert Šebesta – I. basszetkürt
Ronald Šebesta – II. basszetkürt
Sylvester Perschler – III. basszetkürt

Címkék