Harmadik lett Kovács Gergely a New York-i Liszt-versenyen

2022. október 10.

A Zeneakadémia doktorandusza a Carnegie Hallban tartott nagydöntőben ért el kimagasló helyezést.

Október 5. és 7. között zajlott New Yorkban az idei Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. A pénteki nagydöntőben egyedüli magyarként Kovács Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jelenleg doktori tanulmányait végző ifjú tehetség is helyet kapott, aki végül a harmadik helyet szerezte meg.

A zsűriben a zongoraművész György Ádám zsűrielnök, a rendezvény művészeti vezetője meghívására idén Dr. Farkas Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője és Dr. Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora kapott helyet.

Az élő fordulókban az Orchestra of St. Luke’s zenekar működött közre, Hollerung Gábor vezényletével, a közönség interneten is nyomon követhette az eseményeket.

A döntőben a tajvani Yi-Chen Feng, a japán Eri Yamamoto, a New York-i Maxim Lando és Kovács Gergely versenyzett.

 

Kovács Gergely

 

Kovács Gergely Békéscsabán született, zongoratanár nagymamája segítségével kezdett zenét tanulni négyéves korában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a Rendkívüli Tehetségek Képzőjében Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor, az alapképzésben Nádor György és Eckhardt Gábor, a mesterképzésben pedig Némethy Attila és Réti Balázs növendékeként végzett. Ezt követően az intézmény posztgraduális zongoraművész-szólista képzésének hallgatója volt Dráfi Kálmán növendékeként, jelenleg pedig doktori tanulmányait végzi.

Eddigi pályafutása során már számos díjjal kitüntették, és koncertezett Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Erdélyben, Indonéziában, valamint New Yorkban is, illetve a Zeneakadémia hagyományos Újévi Nyitányának fellépőjeként is megismerhette a közönség.

Címkék