Három generáció, egy hangszer

2016. január 18.

A Zeneakadémia legfiatalabb orgonistái és művésztanáraik adnak közös koncertet január 26-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Január 26-án egész napos koncertsorozattal várják a közönséget Zeneakadémia orgonista-növendékei és művésztanárai a Művészetek Palotájában. A szak legfiatalabb, I., II., és III. éves alapszakos hallgatóinak reggel 10.00-től, a mester szakos növendékeinek pedig 15.00-kor kezdődő koncertjén a romantika és a 20. század emblematikus szerzőinek – így például César Franck, Gárdonyi Zoltán, Gárdonyi Zsolt, Langlais, Antallfy-Zsíross, Guy Bovet, Widor, Mendelsshon, Vierne, Duruflé, Messiaen és Brahms - művei lesznek hallhatóak. Mindkét vizsgakoncertre ingyenes a belépés, a növendékek produkcióját minősítő zsűri mellett pedig a közönség is szavazhat, melyik növendék szerepeljen a napot záró koncerten. Az este fél nyolckor kezdődő Három orgonistageneráció című hangversenyen ugyanis a Zeneakadémia orgonatanárai – Ruppert István, Pálúr János, Fassang László, Szabó Balázs – és diákjai együtt lépnek fel, az estet zárásaképp pedig Pálúr János és Fassang László improvizációját hallhatja a közönség.

 

Fassang László ( Zeneakadémia / Felvégi Andrea )

Alig egy hónappal a vizsgakoncert után, február 18-án 18.00-tól és 19-én 10.00-tól tart a Zeneakadémia szervezésében tart orgona mesterkurzust Ton Koopman a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A holland orgona- és csembalóművész, karmester napjaink egyik legjelentősebb barokk billentyűs művésze, a régizenei mozgalom nagy alakja. Amszterdami tanulmányait mindkét hangszeren kitüntetéssel végezte, emellett zenetudományi stúdiumokat is folytatott. Érdeklődése már hallgatókorában a barokk zene felé fordult, kisebb együttesek alapítása után végül 1979-ben hozta létre az Amsterdam Baroque Orchestrát, mely 13 évvel később egy kórussal egészült ki. Mindkét együttest alapítása óta vezeti. A University of Leiden egyetemi tanára, a Royal Academy of Music London tiszteletbeli tanára, és az "Itinéraire Baroque" Fesztivál művészeti vezetője. Előadóművészként mindkét hangszerével, illetve együtteseivel a világ vezető koncerttermeinek visszatérő meghívottja, karmesterként a világ legfontosabb zenekarait dirigálja.

Az angol nyelvű mesterkurzusra aktív játékosnak kizárólag a Zeneakadémia hallgató jelentkezhetnek a laszlofassangKUKACgmail.com címen, a passzív érdeklődők pedig furka.beataKUKACzeneakaemia.hu címen regisztrálhatnak február 1-ig.

 

A Zeneakadémia Nagytermében található történeti orgona a rekonstrukciója 2016 nyarán kezdődik meg, az újjáépítési munkálatok végezetéig a Zeneakadémia a külső helyszíneken tartja orgonakoncertjeit.