Három hónap múlva kezdődik a Baranyay-Bogányi zongora mesterkurzus

2013. április 15.

Mester és mestere tart közös zongora mesterkurzust 2013. július 14-20. között a Zeneakadémián. A foglalkozások fókuszában Liszt, Bartók és Dohnányi művei állnak majd, jelentkezni június 14-ig lehet. A passzív részvétel is kiemelten ajánlott!

Mester és mestere tart közös zongora mesterkurzust 2013. július 14-20. között a Zeneakadémián. A foglalkozások fókuszában Liszt, Bartók és Dohnányi művei állnak majd, jelentkezni június 14-ig lehet. A passzív részvétel is kiemelten ajánlott!


A rendszeresen közösen fellépő mester és tanítványa 2013 nyáron egyedülálló nemzetközi mesterkurzust tart. A Zeneakadémia Liszt által alapított zongora tanszékének tanárai a világhírű virtuóz egyenes ági leszármazottai, így a liszti szenvedélyes örökség legautentikusabb közvetítőiként tekinthetünk rájuk. 

 

Baranyay László nemcsak a Liszttől származtatott, hanem a legendás tanszék "oldalági" hagyományait is kitüntetett figyelemmel ápolja, hiszen a világon először ő játszotta lemezre Dohnányi két zongoraversenyét, és nagy sikert arattak Bartók-interpretációi is. Baranyay professzort ugyanakkor nem kizárólag a három világhírű magyar zeneszerző avatott tolmácsolójaként jegyzik: a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Stanislav Neuhaus professzor tanítványaként az orosz zenepedagógia és a klasszikus orosz repertoár egyik legkiválóbb művelőjévé képezte magát, és repertoárjában erőteljes vonalat képviselnek a romantikus és a kortárs szerzők művei is. A zongoraművész negyedik évtizede tanít a Liszt Akadémián, szenvedélyes tanítási módszerének hatékonyságáról tanúskodnak Bogányi Gergely eredményei is.

 

 

A nemzetközi hírnevét elsősorban Liszt és Chopin műveinek tolmácsolójaként megalapozó Bogányi Gergely tanulmányait a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek osztályában Baranyay professzor tanítványaként kezdte, majd Sebők Györgynél folytatta az amerikai Indiana Egyetemen, és a Sibelius Akadémián, Matti Raekallio diákjaként fejezte be Finnországban. A nemzetközi zenei körökben habitusa, mesterségbeli tudása, virtuóz és szenvedélyes játéka miatt is Liszt Ferenc méltó utódának tartott pianista számtalan nemzetközi díj és szakmai elismerés birtokosa, rendszeresen tart mesterkurzusokat, de egykori Alma Materéhez a Zeneakadémia tiszteletbeli tanáraként is kötődik.

 

Az elsősorban Liszt, Dohnányi és Bartók zongoradarabjaival foglalkozó egyéni órák mellett a hallgatók Tóth Árpád, a Kodály Intézet tanárának segítségével a Kodály-módszeren alapuló foglalkozásokon kaphatnak mélyebb ismereteket a művekről.

 

A kurzusra jelenleg egyetemi/főiskolai tanulmányokat folytató hallgatók, egyetemi/főiskolai végzettségű zongoraművészek, zongoratanárok, ill. 18 év alatti kiemelkedő tehetségek jelentkezhetnek aktív vagy passzív hallgatóként.

 

A részvételi díj aktív hallgatóknak: 280€ (az összeg 3 zongora főtárgyórát, 3 hallásfejlesztés és analízis órát, napi max. 4 óra gyakorlást, a Liszt és Bartók múzeumok belépődíjait, és a kurzus által biztosított étkezési költségeket foglalja magában), passzív hallgatóknak: napi 30€ (a díj 1 óra gyakorlást is magában foglal). Diákkedvezmény: 30%.

 

A kurzus és a jelentkezés további részletei a kurzus oldalain tanulmányozhatók.

 

A jelentkezési határidő 2013. június 14!