Három magyar zongorista a Montreux-i Jazzverseny döntőjében

2015. május 11.

Tálas Áron, Oláh Krisztián és Gayer Mátyás a Montreux-i Jazzfesztivál Zongoraversenyének tíz legjobbja közé jutott. A döntő július 5-6-án lesz.

A Montreux-i Jazzfesztivál keretein belül 17. alkalommal rendezik meg a 30 év alatti fiatal jazz-zongoristáknak szóló Parmigiani Montreux Jazz Piano Solo Competition-t. Az elődöntő során a zongoristáknak három felvételt – egy standard darabot, egy saját kompozíciót és egy szabadon választott számot – kellett beküldeniük, amelyek alapján tíz versenyző jutott be a középdöntőbe; élőben két alkalommal kell majd játszaniuk Montreux-ben július 5-6-án. A zsűri – amelynek korábban elnöke volt többek közt George Duke, Randy Weston, John Lewis vagy az őszi évadban a Zeneakadémián fellépő Leszek Możdżer  – névsora és elnöke egyelőre még titkos.

A verseny mezőnye nemzetiségi szempontból igen vegyes, a magyarok mellett vannak kínai, japán, olasz és amerikai zongoristák is. A döntőbe jutott hazai jazz-zenészek közül ketten, Tálas Áron és Oláh Krisztián egyetemünk zongorista hallgatói, előbbi korrepetitorként a Zeneakadémia tanári karának is tagja, utóbbi idén kezdte meg első félévét az intézményben. A versenyt korábban három alkalommal nyerte meg magyar zongorista: 2000-ben Szabó Dániel, 2001-ben Lakatos Róbert, 2004-ben pedig Botos Róbert vitte haza az első díjat.

Mindhárom zongoristának gratulálunk a döntőbe jutáshoz és sok sikert kívánunk a júliusi megmérettetéshez!