Három napos nemzetközi konferencia kezdődik Liszt és a társművészetek címmel

2011. november 16.

A hasonló című kiállítás megnyitója után egy hónappal, november 18–20. között nemzetközi interdiszciplináris tudományos konferenciát rendeznek a Zenetudományi Intézet, a Liszt Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében.

 

A Liszt Év alkalmából szervezett nemzetközi konferenciák sorában kitüntetett szerepet játszó ülésszak programbizottságának tagjai a Liszt-kutatás és az összehasonlító kultúratudomány jeles szakértői: Prof. Dr. Detlef Altenburg (Weimar-Jena), Prof. Dr. Rossana Dalmonte (Bologna), Grabócz Márta (Strasbourg), Szegedy-Maszák Mihály (Budapest) és Dr. Tallián Tibor (Budapest), a konferencia titkára: Eckhardt Mária (Budapest).


A konferencia célja, hogy összehozza a muzikológusokat és különféle művészeti diszciplínák kutatóit, ösztönözze a kutatást és az együttműködést a következő legfontosabb témakörökben: Liszt eszméi a különféle művészeti ágak egymásra hatásáról, Liszt részvétele korának általános művészeti életében, kapcsolatai művészetei mozgalmakkal és egyes művészekkel; Irodalmi és képzőművészeti inspirációk Liszt zenéjében (művek, eszmék, struktúrák); Liszt személye és művészete, mint műalkotások ihletője.


A Zenetudományi Intézet budavári épületében (ahol a hasonló című kiállítás is megtekinthető) rendezendő konferencia meghívott vendégei között szerepel Serge Gut (Franciaország), Malou Haine (Belgium), Hamburger Klára (Magyarország), Rena Mueller (USA), Alan Walker (Kanada). A konferenciára 47 jelentkezés és összefoglaló témajavaslat érkezett 18 országból.

 

A konferenciáról további részletek a Zenetudományi Intézet honlapján találhatók.