Három növendékünk is díjat nyert az idei Simándy-énekversenyen

2021. június 22.

A tavalyról idénre halasztott szegedi megmérettetésen Papp Balázs, Süle Dalma és Szenthelyi Krisztián ért el dobogós helyezést.

Négy életkori kategóriában mérethette meg magát a mintegy százhúsz jelentkező a nagy hagyományokkal rendelkező, 11. Simándy József Nemzetközi Énekversenyen, amelyet a világjárvány miatt halasztottak 2021 nyarára. Amint a távirati irodának Temesi Mária, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a verseny egyik alapítója és főszervezője elmondta, a pandémia okán a versenyzők nem voltak könnyű helyzetben, mégis, az idei volt a verseny csaknem negyedszázados történetének legmagasabb színvonalú megmérettetése. A Simándy József emlékét őrző versenyt 1998-ban egykori szegedi főiskolai énektanárával, Sinkó Györggyel együtt hozta létre az operaénekesnő.

Az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri legfiatalabbak, a zeneművészeti szakgimnáziumok növendékei közül Andrija Sekulic szerb baritonnak ítélte oda az első díjat, a második helyezést a moszkvai születésű orosz-szerb szoprán Ana Bosert, a harmadikat a fiatal magyar tenor, Szabó Bence érdemelte ki.

A felsőfokú tanulmányaik alapképzését folytató hallgatók között a zentai születésű szoprán, Csuzdi Eszter lett az első, Papp Balázs tenor, a Zeneakadémia növendéke (BA II. év, tanára: Fried Péter) a második, Szenthelyi Krisztián bariton, ugyancsak Egyetemünk diákja (BA III. év, tanára: Bretz Gábor) pedig a harmadik.

A mesterképzésben résztvevő hallgatók között az első díjat Josipa Bilic horvát szoprán kapta, aki a tavalyi versenyen is kategóriája legjobbja lett. A második díjat Gebe-Fügi Renáta kolozsvári születésű szoprán, a harmadikat Süle Dalma, a Zeneakadémián mesterszakon idén végzett szoprán (tanára: Kiss-B. Atilla) vehette át.

A negyedik kategóriában, a 36 esztendősnél fiatalabb művészek között Sonja Saric szerb szoprán érdemelte ki az első díjat, Vesna Durkovic szerb szoprán második, Chen Hongyu mongol bariton harmadik lett.

A kategóriák elismerései mellett számos, elsősorban fellépési lehetőséget kínáló különdíjat kiosztott a zsűri.

Címkék