Három zeneakadémista is bekerült az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába

2024. február 16.

Magyarországról három fiatal tehetséget választottak be az évről évre megújuló együttesbe 2024-re, mindnyájan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt vagy jelenlegi hallgatói.

Minden esztendőben több ezer, 16 és 26 év közötti zenész pályázik a huszonhét uniós tagállamból, közülük kerül ki az a mintegy százhúsz, akik az adott évben részt vehetnek a turnékon. Az elmúlt években a világ számos rangos helyszínén lépett fel az együttes, neves karmesterek vezényletével és ugyancsak elismert szólisták közreműködésével. 

A tavaly decemberben lezárult, 2024-re szóló válogatás eredményeképp Magyarországot hárman képviselhetik: Varga Erika klarinétművész, aki a Zeneakadémián szerzett BA diplomát, valamint Nagy Sándor trombitás és Veress Miklós ütős, akik az intézményben jelenleg BA II. évfolyamos hallgatók.

Idén az együttes mások mellett Fischer Iván és Alexandre Bloch karmesterekkel, valamint Nicolas Altstaedt csellóművésszel dolgozik majd, közel ötven koncertet adnak a brüsszeli Bozartól a Luzerni Fesztiválon át a New York-i Carnegie Hallig.