Harsonaszó a Holokauszt áldozatainak emléknapján

2013. április 17.

A Zeneakadémia hallgatóiból alakult Quattroforte Harsonakvartett a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Terror Háza megemlékezésén működött közre.

A Zeneakadémia hallgatóiból alakult Quattroforte Harsonakvartett a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Terror Háza megemlékezésén működött közre.


A 2013. április 16-án délután megtartott, Éliás József református lelkész emlékének szentelt megemlékezés keretében a Terror Háza Múzeum felkérésére játszott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból alakult Quattroforte Harsonakvartett. Az együttes tagjai, azaz Brindás Barna, Sztán Attila, a Terror Háza fotóján középen látható, néhány hét múlva diplomázó Tóth Márk, és Ujj Tibor is a néhány hete Bartók-Pásztory díjjal kitüntetett Hőna Gusztáv növendéke, együttesük 2011 júniusában a Nemzetközi Harsona Szövetség Nashville-ben (USA) megrendezett kvartett versenyén huszonöt négyesből a legjobbnak bizonyult.

 

Quattroforte Harsonakvartett

 

A Quattroforte Harsonakvartett ünnepélyes alkalomhoz illő művekből összeállított műsorán szerepelt többek között Gasparini Adoremus Te Christi című motettája, egy Bruckner-etűd Enrique Crespo átiratában, valamint Mozart 1791-ben, azaz halála évében írt Varázsfuvola-nyitánya, Beethoven Drei Equale című darabja (mely a zeneköltő temetésén is elhangzott), és a Zeneakadémia fanfára is. Utóbbi Kodály Zoltán Liszt Ferenchez című kórusművének első néhány taktusának Hőna Gusztáv harsonákra – Kodályné Péczely Sarolta engedélyével – készített hangszerelése, s amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Wesselényi utcai épületének bokrétaünnepén debütált. A megemlékezés zárószámaként a harsonás fiúk a Parafónia Zenekarral közösen Bach Airjét és az EU himnuszát, azaz Beethoven Örömódáját játszották el.

 

Hőna Gusztáv és a Zeneakadémia rézfúvósai a következő hetekben-hónapokban is igen aktívak lesznek: április utolsó hetében Rex Richardson trombitaművész lesz vendégük, május elején a Brnóban megrendezendő rezes versenyen vesznek részt, majd augusztus 4-16. között immár hagyományosan Balatonfüredre, a Zeneakadémia Rézfúvós Hetére várják – többek között ösztöndíjas helyekkel – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik legsikeresebb tanszéke iránt érdeklődő fiatalokat.