Hartmann Domonkos nyerte idén a Zeneakadémia Popper Csellóversenyét

2021. december 7.

A BA I. évfolyamos hallgató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gordonka Tanszéki Csoportja által szervezett megmérettetésen lett első.

A Vonós Tanszék 2018-ban kezdte el feleleveníteni a sokéves hagyományra visszatekintő versenyt, adózva ezzel David Popper emlékének. A Zeneakadémia első csellótanáraként és a XIX. század egyik legnagyobb gordonkaművészeként Popper kiemelkedő tagja volt a nagy múltú magyar csellóiskola alapítói körének. A verseny célja, hogy a csellóképzés tradícióit ápolva nívós megmérettetési lehetőséget kapjanak a hallgatók, valamint lehetőséget nyújt a nemzetközi versenyekre való felkészülésre is.

A versenyen részt vehettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakos hallgatói BA, MA és TMA képzéseken. A zsűri az intézmény tanáraiból állt: Rohmann Ditta elnöklete mellett a testület tagja volt a Gordonka Tanszéki Csoport oktatójaként Kertész Ottó, Kokas Dóra, Perényi Miklós és Varga István, valamint Fülei Balázs, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője, továbbá Somodari Péter, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem vendégprofesszora.

 

A verseny zsűritagjai, balról jobbra: Fülei Balázs, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Varga István, Kertész Ottó és Somodari Péter (fotó: Zeneakadémia / Posztós János)
A képre kattintva galéria nyílik.

 

Az első díjat és a Magyar Rádió különdíját Hartmann Domonkos (BA I., Rohmann Ditta növendéke) vehette át, a második helyezést és a BMC különdíját, egy fellépési lehetőséget Aranyos János kapta (MA II., Perényi Miklós tanítványa), a harmadikat és az Igazgyöngyök talentum-támogatást Pál Olivér (BA II., Rohmann Ditta diákja). A Filharmónia különdíját, szintén fellépési lehetőséget Baranyi Szabolcs (BA II., Rohmann Ditta és Kokas Dóra növendéke) vehette át, pénzbeli különdíjat pedig Tóth Barnabás (MA I., Rohmann Ditta tanítványa) kapott.

 

Hartmann Domonkos (fotó: Raffay Zsófi, forrás: figaro.lfze.hu)