Héthy Aporra emlékeztek a Zeneakadémia ösztöndíjasai

2019. június 3.

75 éves lenne a 2014-ben elhunyt Héthy Apor hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt ügyvezető igazgatója. A közelmúltban a róla elnevezett zeneakadémiai ösztöndíjban részesült fiatalok és barátaik rendeztek születésnapi estet az emlékére a Kelenvölgyi Polgári Kulturális Szalonban.

A fellépő zeneakadémisták – Dósa Csenge, Kökény Eszter, Bácsy-Schwartz Zoltán, Görbicz Fülöp, Tomasz Máté Milán –, valamint Pauló Zsuzsanna, a Szent István Konzervatórium hallgatója, Lugosi Ali, a 2014-es Virtuózok győztese és Alföldi Nelli Paganini, Beethoven és Massenet szóló- és kamaraműveit, Weiner G-dúr vonósnégyesét, illetve Massenet Thaïs című operájából a Meditációt, Héthy Apor kedvenc zeneművét adták elő. A közönség körében helyet foglalt a közeli barát, Vásáry Tamás és a hegedűművész özvegye, az ösztöndíj alapítója, Sinkovicz Ilona Ágnes is.

„Ez az ösztöndíj tette lehetővé, hogy jobb minőségű hangszerekkel tudjak dolgozni, de lelki inspirációt is adott. Úgy gondoltam, illendő volna valamivel viszonozni, és semmi sem volna erre méltóbb, mint hogy a díjazottakkal és barátainkkal emlékkoncertet szervezzünk. Örülök, hogy a szalon légköre és a játékunk megidézhette Héthy Aport” – mondta Bácsy-Schwartz Zoltán 2017-es ösztöndíjas.

 

Héthy Apor-ösztöndíjas diákok

 

A Héthy Apor-ösztöndíjat 2015 óta adja ki a Zeneakadémia évente egy vagy két kivételes tehetségű hegedűszakos hallgatónak, illetve a Rendkívüli Tehetségek Osztályába járó diáknak. A hegedűversenyeken kiváló eredményt elérő tanulók közül a tanszak oktatói választják ki azokat, akik a Zeneakadémia tanévzáró ünnepségén vehetik át a tízhónapos ösztöndíjat.

Héthy Apor, a Magyar Rádió nívódíjával többszörösen kitüntetett hegedűművész a Zeneakadémia elvégzése után, 1965-ben került a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarába, amelynek 1993-tól 2007-es nyugdíjba vonulásáig igazgatója is volt. Páratlan memóriájának és széles körű műveltségének köszönhetően egy másik műfajban is ismerhette a közönség: a nyolcvanas években elsőként nyerte meg a Magyar Televízió műveltségi vetélkedőjét, az Egri János vezette Elmebajnokságot. „Különleges ember, reneszánsz polihisztor volt”– emlékezett rá Szirányi János, a volt iskolatárs, a Magyar Rádió korábbi elnöke. „Nemcsak érezte, hanem értette is a zenét, és mint mindennek, a zenének is a belseje érdekelte.”