Ismét megrendezi a Zeneakadémia a Lukács Pál Országos Brácsaversenyt

2022. április 21.

Díjtalanul követheti a közönség a több évtizedes múltra visszatekintő megmérettetést, amely szombaton 10 órától, vasárnap 13.15-től zajlik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének X-es termében. 

Az első fordulóból továbbjutókat szombaton 14 órakor hirdetik ki, az eredményhirdetés és a díjkiosztó pedig vasárnap 18 órakor lesz, a helyezésekkel járó pénzjutalom mellett a támogató partnereknek – Editio Musica, Hungaroton, Bartók Rádió és Bartók Emlékház – köszönhetően különdíjak is gazdára találhatnak.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszéke a versennyel fejezi ki tiszteletét hajdani tanára előtt, ápolva ezzel örökségét. A zsűri elnöke Bársony László Liszt- és Weiner-díjas brácsaművész, a Zeneakadémia nyugalmazott docense, a testület további tagjai pedig Balogh Máté Junior Prima- és Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia adjunktusa, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanszékvezető docense, Fejérvári János brácsaművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője, Láposi János brácsaművész, a Zeneakadémia oktatója, a Budapesti Vonósok korábbi szólamvezetője, valamint Várnagy Mihály brácsaművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar korábbi szólamvezetője.

A megmérettetésre 1991. január elseje után születettek jelentkezhettek, akik bármely magyarországi zeneművészeti felsőfokú intézmény magyar vagy külföldi állampolgárságú, BA 3., MA 1. és MA 2. brácsa szakos vagy doktori iskolás hallgatói, illetve az adott intézményben brácsa szakon BA vagy MA diplomát szerzett magyar vagy külföldi állampolgárok. Ugyancsak részt vehetnek magyarországi vagy külföldi zeneművészeti felsőfokú intézmények magyar vagy határon túli magyar hallgatói, akik BA 3., MA 1., MA 2. brácsa szakos vagy doktori iskolás diákok, illetve az intézményben brácsa szakon BA vagy MA diplomát szerzett magyar állampolgárok. Szaktanári ajánlással BA 1-2. éves hallgatók is jelentkezhettek.

A verseny kötelező repertoárján többek közt Lukács, Bach, Brahms, Schubert és Sosztakovics szerzeményei, valamint Stamitz és Hoffmeister versenyművei szerepelnek, továbbá Balogh Máté Three Songs for Viola Solo (Három dal szóló brácsára) című, néhány éve bemutatott, és idén frissen az Editio Musica gondozásában megjelent kompozíciója.

Az első forduló részletes programja ITT található.