Historikus és modern rézfúvós bemutatót tart Vajna Áron a Zeneakadémián

2023. december 21.

Január 22-én 9 és 18 óra között, január 23-án 14 és 18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Svájcban élő mester munkáit. A X. teremben rendezett bemutatóra a belépés díjtalan.

„A hangszerkészítés számomra több mint munka – ez a szerelmem, a szenvedélyem. Remélem, hogy minden zenész ezt érzi, amikor a hangszereimen játszik!” (Vajna Áron)

Vajna Áron 1997-ben végzett rézfúvós hangszerkészítőként a Zeneakadémia Hangszerészképzőjében, mestere Andrik István volt.

Egy trombitakészítő cég meghívására 2001-ben Svájcba költözött, és a következő években több különböző műhelyben szerzett tapasztalatot. 2004-ben a bázeli Blechblas-Instrumentenbau Egger céghez szerződött, ahol kizárólag historikus hangszerek építésével kezdett foglalkozni. 2006-ban a németországi Markneukirchenben, a több mint 350 éve elismert hangszerkészítő központban szerezte meg a hangszerépítői képesítést, és elnyerte a hangszerkészítő mester címet. 2008-ban nyitotta meg saját műhelyét Bázelben, ahol historikus és modern rézfúvós hangszereket készít.