Hommage à Liszt 2011 - konferencia és koncert Stuttgartban

2011. február 1.

Hommage à Liszt 2011 - Beiträge zum Liszt-Bild des neuen Jahrhunderts

2. Internationale Liszt-Konferenz in Stuttgart

 

címmel 2011. január 27-én és 28-án tartották Stuttgartban, a Zeneművészeti Főiskolán (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart)  a város 2. Nemzetközi Liszt Konferenciáját, német, magyar, holland és francia előadók részvételével.

 

A konferencia szervezésében a legtöbb feladatot Prof. Gracza Lajos, a Göppingeni Liszt Archívum tulajdonosa, és a Stuttgarti Magyar Kultúrintézet vállalta magára. A Kultúrintézet látta vendégül a magyar előadókat és művészeket. A konferencián fellépő Dr. Hamburger Klára, és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont összes Liszt kutatója: Eckhardt Mária, Watzatka Ágnes, Kaczmarcyk Adrienne és Domokos Zsuzsanna előadását érdeklődés és pozitív visszhang követte.

 

A konferencia záró koncertjét  nagy sikerrel adták közösen a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal művészei: Lajkó István (szóló zongora) Szelcsányi Ágnes, Nagy Anna Ágnes, Deák Anna (kamara, felkészítő tanáruk: Gulyás Márta), és a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskola zongorista hallgatói: Megumi Shimanuki, Jun Bouterey-Ischido és Nima Farahmand Bafi (felkészítő tanáruk: Nagy Péter).

 

A konferenciához kapcsolódó, a német és magyar államtitkár helyettesek beszédével bevezetett ünnepi hangversenyt Hegedűs Endre adta a Neues Schloss hangversenytermében, amelyet a német közönség lelkesen fogadott.