Homolya Dávid előadása és kurzusa

2015. augusztus 26.

A Bázelben és Trossingenben végzett orgonaművész-orgonaszakértő augusztus 31-én előadást, szeptember 1-4. között pedig kurzust tart a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke és a Kálvin téri református templom rendezésében. A kurzus zárókoncertje egyben az Egyházzene Tanszék ünnepélyes évnyitója lesz.

A nyugati keresztény kultuszt egy évezrede ékesíti az orgona, mely ma is a szakralitás egyik szimbóluma. Napjainkban mintha mégis értetlenül állnánk előtte: nem tudjuk, mi is valójában ez a hangszer, egykor miért került a templomba, és ma mire kellene ott használnunk? Sokan az énekkíséret nélkülözhető vagy helyettesíthető eszközének vélik, mások szükségtelen világi hívságnak, szórakoztató zeneszerszámnak tartják, vagy egyenesen nyűgöt, anyagi megterhelést látnak benne. Valójában a templomi orgona ennél mindig is fontosabb volt a nyugati kereszténység számára, hiszen azon túl, hogy kulturális önazonosságunk része, lényében hordozza a szakralitást. Ezer évig avatott vezetőnk volt az Istenkeresésben, és ma is az lehet, ha megértjük rendeltetését, és ennek megfelelően használjuk. Homolya Dávid 2015. augusztus 31-én hétfőn délután 16-18.00 óra között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaházában (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.) tartndó képekkel és hangfelvételekkel illusztrált Éneklő sípok. Az orgona helye a keresztény kultúrában és az egyházzenében című előadása ehhez kíván segítséget nyújtani.

Az orgonaművész-orgonaszakértő az előadást követő napokban a Kálvin téri református templom 2014-ben újjáépített Deutschmann-orgonáján tart orgonakurzust Az európai orgonazene évszázadai egy történelmi magyar orgonán címmel. A keddtől csütörtökig délután 13.30-17.30 óra között, pénteken pedig délelőtt 9.30-12.00 között megrendezendő kurzus aktív résztvevői a LFZE Egyházzene Tanszékének orgona szakirányos hallgatói lesznek, passzív résztvevőként, hallgatóként minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők. A belépés díjtalan (bejárat az udvarról nyíló oldalajtón). A kurzus 2015. szeptember 4-én pénteken 18.30 órától közös koncerttel és ökumenikus vesperással zárul, mely egyben az Egyházzene Tanszék ünnepélyes évnyitója lesz.

Homolya Dávid zenei végzettségét a Bázeli Zeneakadémián, a Schola Cantorum Basiliensis Régi Zenei Főiskoláján, valamint a Trossingeni Zeneművészeti Főiskola nemzetközi OrganExpert MA-stúdiumán szerezte. Homolya orgonistaként maga is rendszeresen ellát egyházzenei szolgálatot. Nevéhez több megvalósult, illetve folyamatban lévő orgonaépítés, rekonstrukció és restaurálás fűződik (pl. Gelence, Beszterce, Mátraverebély-Szentkút). A Kálvin téri templomba 1829–30-ban Jacob Deutschmann bécsi orgonaépítő készített kétmanuálos, pedálos, 24 regiszteres hangszert, melyet a következő másfél évszázadban többször, alaposan átépítettek. 2014-ben a korabeli maradványok felhasználásával, restaurálásával és kiegészítésével Deutschmann délnémet késő barokk stílusában egy 28 regiszteres orgona rekonstruálására került sor, amit Homolya Dávid orgonaszakértő irányításával a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. végzett. A hangszerrel a hazai orgonaépítészeti örökség egyedülálló emléke kelt ismét életre, melyen jó két évszázad orgonazenéjének jelentős része szólaltatható meg történetileg is hitelesen.