Ifj. Balázs Elemér kapta az idei Yamaha-ösztöndíjat

2024. január 24.

Tizenöt pályázó közül választotta ki a zsűri a nyertest, aki 2000 eurós támogatáshoz jut.

A Yamaha Music Europe Foundation és a Zeneakadémia közti megállapodás értelmében az alapítvány minden évben ösztöndíjat ad egy zeneakadémistának, minden tanévben más-más hangszeresnek. A 2023/2024-es tanévben klasszikus zongorista hallgatók pályázhattak a 2000 eurós támogatásra.

A kétfordulós megmérettetésre 15-en jelentkeztek, az előválogatón 15 perces szabadon választott műsorral érkeztek a pályázók, a döntőben pedig 25 perces műsoridőt kellett kitölteniük.

A verseny egyik érdekessége, hogy a döntő a Nagyteremben zajlik, amely köztudottan más erőforrások megmozgatását igényli a zongoristáktól, nagyobb kihívás, aminek kipróbálása ritkán adatik meg a hallgatók számára. A másik különlegesség, hogy a megmérettetés azon a kiváló Yamaha CFX koncertzongorán zajlik, amelyet a gyártó bocsátott az egyetem használatára, majd 3 év után át is adta hangszer tulajdonjogát.

 

ifj. Balázs Elemér (fotó: Mádai Balázs)

 

Az első forduló zsűrijének tagja Némethy Attila, Kemenes András és Marouan Benabdallah, elnöke pedig Dráfi Kálmán volt.

A döntő fordulóba Ludmány Gábor, Somorjai-Pellet Sébastien, ifj. Balázs Elemér, Farkas Botond és Rozsonits Ildikó jutott tovább. A Farkas Gábor tanszékvezetővel és Borbély Lászlóval kiegészült zsűrit nehéz feladat elé állították a színvonalas előadások, végül a díjat Balázs Elemérnek ítélték oda.

Mindkét eseményen részt vett a Yamaha ausztriai ágának képviseletében Závoti Zoltán is.

Ifj. Balázs Elemér Junior Prima díjas zongorista jelenleg a Zeneakadémia MA hallgatója klasszikus zongora szakon.

Címkék