Ismertetés az új tanszéki struktúráról

2011. július 1.

2011. július 1-től új tanszéki struktúra lép életbe. Néhány tanszék esetében integrációt hajtottunk végre. Így keletkezett az Alkotóművészet és Zeneelméleti Ismeretek Tanszéke, valamint a Billentyűs és Ütőhangszerek  Tanszéke, illetve a Vonós és Húros Hangszerek Tanszéke.

 

Az Alkotóművészet és Zeneelméleti Ismeretek Tanszéke a zeneszerzés, zenetudomány, zeneelmélet, zeneismeret, karmester és karvezetés tanszéki csoportot foglalja magába, vezetésére július 1-től  egyesztendős megbízást kap Kovács Sándor, a tanszéki csoportokat pedig Jeney Zoltán, Mohay Miklós, Nemes László Norbert és Kutnyánszky Csaba vezeti.

 

A Billentyűs és Ütőhangszerek Tanszékébe tartozik a zongora, az orgona, a csembaló, a hárfa és az ütő. Vezetésére, egyben a zongora művészképzés koordinálására július 1-től egyéves megbízást kap Dráfi Kálmán, az egyes tanszéki csoportokat Hargitai Imre, Fassang László, Horváth Anikó, Vigh Andrea és Rácz Zoltán vezeti.

 

A Vonós és Húros Hangszerek Tanszéke, melynek vezetésével két tanévre Kertész Istvánt bíztam meg, a szeptembertől induló Régi Zene tanszéki csoportot is magába foglalja, Vashegyi György vezetésével. A Vonós és Húros Hangszerek tanszékének másik két tanszéki csoportvezetője Járdányi Zsófia és Déri György. Ugyancsak ehhez a tanszékhez tartozik ezentúl a gitár, a cimbalom és a harmonika, Eötvös József, Szeverényi Ilona és Ernyei László vezetésével.

 

A vonós és zongorás kamarazenei oktatás szakmai része a Kamarazenei Műhely alá került, Devich János vezetésével, az oktatók – hangszerüktől függően – a vonós illetve a billentyűs hangszerek tanszékeihez kerülnek át.

 

A változás nem érintette az Ének Tanszéket (vezetője: Marton Éva), a Fúvós Hangszerek Tanszékét (vezetője: Hőna Gusztáv), a Népzene Tanszéket (vezetője: Richter Pál), a Jazz Tanszéket (vezetője: Binder Károly), a Kodály Intézetet (vezetője: Nemes László Norbert) és az Egyházzene Tanszéket (vezetője: Enyedi Pál). 

 

Az új struktúra – ami kísérleti jellegű, és a következő tanév folyamán felülvizsgáljuk hatását – elsősorban arra hivatott, hogy a kis tanszékek elszigeteltsége feloldódjon, és egymást inspirálva, modernebb, az intézmény egészére figyelő szemlélettel segítse elő az együttes kultúrát.

 

Dr. Batta  András

rektor

 

További részletek itt találhatók!