Ismét Kecskés D. Balázs nyerte az Istvánffy Benedek-díjat

2020. október 19.

A Zeneakadémia oktatója Komm című, négy énekhangra és vonósnégyesre írt művével érdemelte ki a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elismerését.

Immár huszadik alkalommal ítélte oda a rangos szervezet a kitüntetést, amelyet évente egy, a 40. életévét még nem betöltött zeneszerzőnek adományoz, az előző évben bemutatott kompozícióért. A kétszázezer forinttal járó Istfánffy Benedek-díjat a Mini Fesztiválból alakult KOMP kortárs zenei platformon Hollós Máté, az egyesület elnöke adta át október 15-én a Tesla Loft termében Kecskés D. Balázsnak, aki tavaly is elnyerte a díjat.

A fiatal komponista, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének oktatója, a méltatás szerint az elmúlt évszázadok klasszikus zenetörténeti hagyományából merít a szerzeményeiben, miközben saját, egyéni világot hoz létre a nagy múlttal rendelkező elemek – formák, harmóniák – új összefüggésbe helyezésével.

Széles alkotói repertoárral rendelkezik, művei között szóló- és kamaradarabok, zenekari kompozíciók, versenyművek, valamint vokális alkotások is megtalálhatók. Számos hazai és nemzetközi díja, versenyeredménye közül kiemelkedik a 2020-as ostravai Generace zeneszerzésversenyen szintén Komm című művével elnyert 1. díj, valamint a 2018-ban Accusativus című zongoranégyesével elnyert Garth Newel Award, amelyet a zsűri 90 pályamű közül választott ki. Idén a zeneszerzői munkásságának elismeréseképpen Junior Artisjus-díjat kapott.