Istvánffy Benedek Díjjal tüntették ki Virágh András Gábort

2015. október 13.

A 40 év alatti zeneszerzőknek odaítélhető díjat október 11-én adta át a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Virágh András Gábornak a Femme Fatale 2200111XXG című operájáért.

Virágh András Gábor 2010 májusa óta a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze, 2013 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés DLA programjának hallgatója, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, formatan és analízist, valamint zeneelméletet tanít. Eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi. 2011-ben „Junior Prima Díj”-jal tüntették ki. Zeneszerzés szakon 2013-ban diplomázott Fekete Gyula osztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint ugyanebben az évben az Aurora Musis Amica alapítvány, valamint a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerzői díját vehette át. 2014 óta kompozícióit a németországi Ostinato Musikverlag jelenteti meg.

 

Operaszkeccsek - Femme Fatale 2200111XXG (Fotó: Zeneakadémia / Mohai Balázs)

 

A b-kategóriás trashfilmek világából merítő Femme Fatale 2200111XXG születését felidézve Virágh András Gábor elmondta, hogy 2013 végén hívták fel a figyelmét egy kiírásra, ahol a zeneakadémiai operavizsgára lehetett jelentkezni egy 18-20 perces kisoperával. A pályázatban négy témakört adtak meg: horror, thriller, western, és sci-fi, a zeneszerző számára pedig evidencia volt, hogy ez utóbbit fogja választani. A formabontó témaválasztás kapcsán hozzátette: már gyerekkorában is sokkal jobban vonzották a transzcendentális dolgok, mint a földiek.

A Virágh András Gábor első operaművének librettóját Almási-Tóth András szerezte. A közös munkáról így nyilatkozott a zeneszerző: „mielőtt hozzákezdek egy szöveg megzenésítéséhez, gyakran hetekig csak olvasom. Minderre azért van szükségem, hogy megtanuljak minden egyes szót, és ezáltal önkéntelenül is kialakuljon bennem a forma, amit természetesen a szöveg határoz meg. Így voltam ezzel az Almási-Tóth András által megalkotott Femme Fatale 2200111XXG futurisztikus operajelenet esetében is.”

A 18. századi zeneszerzőről, Isvánffy Benedekről elnevezett díjat 1999 óta ítéli a Magyar Zeneszerzők Egyesülete fiatal, 40 év alatti zeneszerzők számára.

Gratulálunk!

Címkék