Ittzés Gergely kurzusa zeneszerzőknek és fúvósoknak

2011. február 15.

Ittzés Gergely fuvolaművész Kettősfogások a fuvolán (számítógépes szoftver) címmel kurzust tart március 11-én pénteken és március 18-án pénteken, 12-14 óra között.

 

A kurzus helyszíne a jelentkezők számától függ, ezért aki szeretne részt venni, legkésőbb március 4-ig jelezze a belicza.julia@lisztakademia.hu e-mail címre!

 

"Korábbi munkásságom folyományaként az 1996-ban kinyomtatott Kettősfogások a fuvolán c. táblázatom a közelmúltban számítógépes szoftver formát kapott. Kálmán Viktor programozó odaadó és kreatív tevékenységének köszönhetően hamarosan megkapja véglegesnek szánt formáját ez a computer program (amiben természetesen a későbbi továbbfejlesztés lehetősége is benne foglaltatik).

A szoftver a nyomtatott változatnál egyszerűbben kezelhető és több szolgáltatást nyújt (a legfontosabb, hogy a hangzatok MP3 fájlként meghallgathatók, és hogy a fogás kétféle jelölésrendszer szerint is szerepel), a benne szereplő adatok is pontosabbak, ráadásul bővíthetők, módosíthatók. Mind a zeneszerzők, mind a fuvolások számára olyan lehetőségeket kínál a program, amelyek végre talán megnyitják az utat, hogy kellő odafigyeléssel és munkával mindenki megismerkedhessen ezen lehetőségek gazdag tárházával: újszerű kortárs kompozíciók születhessenek, a korszerű fuvolajátékba pedig beépüljön a multifonikus technika mind modern játékmódként, mind pedig jótékony hangképzési gyakorlatként.

 

Segítséget szeretnék nyújtani

- a zeneszerzőknek, hogy bátrabban és biztosabb kézzel nyúljanak ezekhez a lehetőségekhez a jövőben,

- a fuvolásoknak, hogy saját hangszerük akusztikájáról többet tudjanak, és hogy technikai, kifejezésbeli eszköztárukat gazdagítsák,

- más fafúvós hangszereseknek, hogy a fuvolán már viszonylag előrehaladott ilyen jellegű kutatásokon felbuzdulva maguk is közelítsenek hasonló igénnyel saját hangszerükhöz.

Az előadások feltétlenül kötetlen beszélgetéseket is generálnának. A szoftverrel kapcsolatos finisben lévő munkában nagyon hasznosak a jövőbeli felhasználók meglátásai, ötletei, ezekre mindenképpen számítok."

 

Ittzés Gergely