Jandó Jenő Dél-Koreában

2013. augusztus 30.

Egyetemünk zongora professzora a Koreai Liszt Társaság ötödik alkalommal megrendezett Liszt-versenyén képviseli a Zeneakadémiát.

Egyetemünk zongora professzora a Koreai Liszt Társaság ötödik alkalommal megrendezett Liszt-versenyén képviseli a Zeneakadémiát.

 

Jandó tanár úr nem először jár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Dél-Koreában, hiszen már a 2011-es Liszt-év keretében is részt vett a Korean Liszt Society Országos Liszt Zongoraversenyének zsűrije munkájában. A versenyhez kapcsolódón ezúttal is több kurzust tart, megimertetve a távol-keleti zongoristákkal Liszt zenéjét, valamint a Zeneakadémia hagyományait és oktatási módszereit. A szöuli Liszt Zongoraversenyt a kezdetektől támogatja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem: a verseny fődíja immár hagyományosan egyéves ösztöndíj a Zeneakadémia zongora BA vagy MA képzésén.

 

A zsűrizés és a kurzusok mellett Jandó Jenő tanár úr több hangversenyt is ad Dél-Koreában. Első koncertjére augusztus 27-én került sor a legfontosabb koreai koncertközpontban, a Seoul Art Centerben. A Korean Liszt Society és a szöuli magyar nagykövetség által közösen szervezett, szép számú közönség előtt adott szólóesten Liszt Ferenc művei közül a Funérailles, az Obermann völgye és a h-moll szonáta, illetve a Tannhäuser- és a Rigoletto-parafrázis hangzott el. A verseny lezárása után két további koncertet ad Jandó tanár úr, szeptember 3-án Gwangjuban és 5-én Daegu városában.

 

Jandó Jenő koreai plakátja

 

Egyetemünk hagyományosan kiváló kapcsolatokat ápol távol-keleti zeneoktatási intézményekkel és szervezetekkel. 2013. májusában a Magyar-Koreai Társaság szervezésében Hur Young Han professzor tartott előadást a Ligeti György épületben Kodály Zoltán egykori tanítványáról, a koreai zeneszerző-armester-zongoraművészről, Ahn Eak Tairól; 2014 februárjában pedig a Koreai Liszt Társaság művészei adnak majd kétzongorás estet a Zeneakadémia néhány hét múlva újranyitó, megújult Nagytermében.