Jordi Savall régizene mesterkurzusa

2015. április 23.

A katalán gambaművész, karmester, a historikus előadói gyakorlat egyik meghatározó képviselője kamarazene mesterkurzust tart a Régi Zeneakadémián.

A kurzus időpontja és pontos helyszíne:

2015. május 18. (hétfő), 14.00-18.00
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem
(1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.)

VÁLTOZÁS TÖRTÉNT A KURZUS PROGRAMJÁBAN!

 

Az új időpont és helyszín:

2015. május 19. kedd, 9.00-13.00

Zeneakadémia Főépület, Solti György Kamaraterem
(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

 

Az rendelkezésre álló idő rövidsége miatt csak 3-4 kamarazene csoport jelentkezését tudjuk elfogadni. Színvonalas régizenei repertoárral rendelkező csoportok jelentkezését várjuk legkésőbb május 5-ig.

Passzív hallgatóként, regisztrációt (név, résztvevők száma) követően mind az Egyetem hallgatói, mind pedig külsősök részt vehetnek a kurzuson.

Jelentkezni és regisztrálni Szlabey Melindánál lehet. Elérhetőség: szlabey.melinda[kukac]zeneakademia.hu

Felhívjuk figyelmüket, hogy a kurzus aktív és passzív létszáma is megtelt!

 

 

A spanyol művész csellistaként kezdte tanulmányait szülővárosában, Barcelonában. Alig szerezte meg a képesítését, a következő évben tanítani kezdett, a cselló elődje, a viola da gamba játékot párhuzamosan tanulmányozta és oktatta.

Svájcban, a bázeli Schola Cantorumban folytatta tanulmányait 1968-tól. Az ugyancsak katalán Montserrat Figueras életének és munkájának társául szegődött, az énekesnő a régi énektechnikákat szintén Bázelben ismerte meg. Első zenekarukat, a L'Ensemble Hesperion XX-t 1974-ben alapították, az új évezredben az együttes neve Hesperion XXI-re változott.

Másik, La Capella Reial nevű zenekarukat 1987-ben hozták létre, a Le Concert des Nations pedig 1992-ben mutatkozott be, utóbbi már a felvilágosodás korának zenéjére összpontosít.

A Borgia-dinasztiáról kiadott CD-mellékletes kiadványa 2001-ben Grammy-díjat kapott.

A 70 éves muzsikus számos egyetem és zenei intézmény tiszteletbeli tagja és doktora, lemezdíjak birtokosa. 2008-ban az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd nagykövetévé kérte föl, 2009 óta pedig - Montserrat Figueras 2011-es haláláig feleségével együtt - az UNESCO Művészek a Békéért programjának jószolgálati nagyköveteke.

 

Címkék