Jótékonysági koncertsorozaton mutatkozik be az orgona tanszak

2013. április 23.

Egyetemünk tanárai és hallgatóik hét hangversennyel ünneplik meg a Zeneakadémia orgona tanszakának 130 éves fennállását.

Egyetemünk tanárai és hallgatóik hét hangversennyel ünneplik meg a Zeneakadémia orgona tanszakának 130 éves fennállását.


Hét évvel a Zeneakadémia megalapítása után, az 1882/1883-as tanévben indult el az orgona tárgy oktatása, Hans Koessler, azaz Koessler János irányításával. Ő avatta fel az intézmény első orgonáját is J.S. Bach d-moll toccatájával és Liszt Szent Erzsébet-legendájának bevezetőjével, Liszt Ferenc jelenlétében. Az alapító atyák mai utódai ennek az ünnepélyes eseménynek állítottak emléket 2013. április 13-án a Fő utcai Szent Ferenc Sebei Templomban, ahol J.S. Bach és Liszt műveit a tanszak mai oktatói: Ruppert István, Pálúr János és Fassang László szólaltatták meg. A sorozatban a művésztanárok mellett – a tanszakra jellemző közösségi szellemiséget hangsúlyozva – a hallgatók is fontos szerepet kapnak, így a második, április 21-i koncerten Szabó Balázs és Fassang László mellett fellépett Mészáros Zsolt Máté, Tóka Ágoston, és Monostori Ferenc is. Százharminc év zenei öröksége mellett a sorozat szervezői emléket kívántak állítani az önzetlen, másokon segíteni kész liszti lelkületnek is, ezért a koncertsorozatot jótékonysági céllal hirdették meg. A hangversenyek helyszínen, illetve átutalással leróható adományok a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola javát szolgálják.

 

 

A hangverseny-sorozat következő, április 27-i estjén a Belvárosi Ferences templomban Gergely Ferencre, a Zeneakadémia halhatatlan orgonaprofesszorára és a Ferences templom hűséges orgonistájára emlékeznek egykori növendékei, barátai, tisztelői. A Gergely Ferenc emlékére rendezett szimpózium végén immár 5 évre visszatekintő hagyomány szerint ilyenkor az orgonapadra ül a Zeneakadémia legfiatalabb orgonistája és a „Feri bácsinál“ diplomát szerzett legidősebb orgonaművész is. Különös szerencse, hogy idén a legidősebb generációt az éppen Budapesten tartózkodó Szathmáry Zsigmond képviseli. A műsoron Widor, Vierne, Antalffy művei és improvizációk szerepelnek; Nauratyill Zita, Kecskés Mónika, Deák László, Pálúr János és Szathmáry Zsigmond előadásában.

 

Május 11-én az Óbudai Református templomban Fassang László, Pálúr János és a tanszak hallgatói J.S. Bach kétszólamú invencióit szólaltatnak meg, valamint improvizációkat adnak elő a templom restaurált Országh-orgonáján. (Az 1899-ben épített hangszert tavaly Szabó Balázs, a Zeneakadémia organológia tanára útmutatásai alapján rekonstruálta és bővítette az AerisOrgona Kft.) Június 1-én Tóth Imre „Buxtehude és Bach emlékére“ című BA diploma hangversenyével folyatatódik a sorozat a Fő utcai Szent Ferenc Sebei templomban, majd június 8-án ugyanitt Bartóktól Bachig címmel Tasi Csaba BA diploma hangversenyére kerül sor. A jótékonysági hangversenyciklus június 12-én zárul a 12 tétel – 12 tanítvány című esttel, melynek keretében Szabó Balázs és a Zeneakadémia orgona tanszakának hallgatói Max Reger Op. 59-es sorozatát adják elő, a 140 évvel ezelőtt született szerző előtt tisztelgésül. A hangverseny egy féléves műhelymunka lezárása: hétfő esténként, hétről hétre töltött együtt 12 növendék órákat a Reger művek elemzésével és játékával, Szabó Balázs vezetésével. Az intenziv foglalkozás eredményeképpen nem csupán egy darab, hanem a teljes ciklus és Reger kompoziciós gondolkodásának mély megismerése vált lehetővé. Különlegessé teszi a hangversenyt a Teréz templom 1929-ben készült Rieger orgonája, melyen - Budapest utolsó, közel eredeti állapotú nagyorgonája lévén - a romantika hangzásideáljának megfelelően adhatók elő a művek. 

 

A koncertek részletei a linkekre kattintva, illetve az események között találhatók meg!