Jubileumi közgyűlés Hágában a Zeneakadémia részvételével

2023. november 20.

Az európai zenei felsőoktatási intézményeket összefogó szervezet, az AEC a napokban tartotta alapításának 70. évfordulójáról is megemlékező ünnepi, ötvenedik közgyűlését és kongresszusát, amelyen korunk kihívásait, köztük a mesterséges intelligencia zeneoktatást érintő kérdéseit tárgyalták.

A mintegy háromszáz intézményt tömörítő rangos szervezet eseménye 450 résztvevővel zajlott a Hágai Királyi Konzervatóriumban, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Fekete Gyula nemzetközi és tudományos rektorhelyettes, Rajk Judit, a Kodály Intézet igazgatója, valamint Kecskés Balázs adjunktus volt jelen.

 

fotó: Alex Schröder

 

Az éves találkozó kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy tovább erősödjön az egyetem sokrétű és szerteágazó nemzetközi tevékenysége, és a társintézmények bepillanthassanak egymás mindennapjaiba. A Zeneakadémia szervezésében vagy részvételével idén megvalósult hallgatói együttműködések, közös fellépések, uniós konzorciumi pályázatok, oktatói csereprogramok egész Európát behálózzák, mintegy harminc társintézményt jelentenek Párizstól Bukarestig, Valenciától Helsinkiig, Oslótól Bécsig, Lipcsétől Szkopjéig. Fekete Gyula és Rajk Judit újabb együttműködési lehetőségekről tárgyalt, Kecskés Balázs pedig a szakközépiskolai zeneoktatási munkacsoportban vett részt.

 

fotó: Alex Schröder

 

Az idei kongresszus főbb témái a minőségjavulás, a nemzetközi együttműködések, a növendékek bevonása, a sokszínűség és befogadás, a digitalizáció, a középfokú zeneoktatás, a környezetvédelmi és szellemi fenntarthatóság, az élethosszig tanulás valamint a művészeti kutatás voltak. Hangsúlyt kaptak még a felnövekvő generációk megszólításának a korábbiakhoz képest eltérő lehetőségei, az oktatási módszerek korszerűsítése, valamint a digitalizáció kapcsán a mesterséges intelligencia zeneoktatást érintő kérdései is. A rendezvényen alkalom nyílt az eszmecserére a különböző munkacsoportok és panelbeszélgetések, előadások alkalmával.