Junior Prima Díjat kapott idén is a Zeneakadémia több növendéke

2021. november 25.

Ismét tíz fiatal tehetség vehette át a zeneművészeti Junior Prima Díjat, a kitüntetettek nagy többsége a Zeneakadémia jelenlegi és korábbi diákja. A zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, az egyetem rektora volt, tagjai között neves oktatóink foglaltak helyet.

Tizennegyedik alkalommal ítélték oda a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában hazánk kiemelkedő fiatal muzsikusainak. Az MVM Zrt. által támogatott, kétmillió forinttal járó elismerést november 23-án adták át.

Az idei kitüntetettek között vannak a Zeneakadémia volt és jelenlegi diákjai: Bene Róza csembalóművész, Devich Benedek nagybőgőművész, Dobos Dániel zeneszerző, ifj. Egri János dzsesszzongoraművész, dzsesszének-előadóművész, Kökény Eszter hegedűművész, Magyar Valentin zongoraművész, ifj. Oláh Kálmán dzsessz-szaxofonművész, Seidl Dénes trombitaművész, valamint Szeleczki Artúr Norbert operaénekes. A díjat megkapta Balázs-Piri Soma zongoraművész is.

 

Az idei díjazottak (fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Az átadón Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke úgy fogalmazott: kifogyhatatlanok vagyunk a tehetségekből, így a grémiumnak idén sem volt könnyű kiválasztani a tíz díjazott fiatalt. Hozzátette: a tehetséggondozás olyan küldetés, amelyet a Zeneakadémia alapítása óta támogat. Azzal, hogy ezek a fiatal művészek megkaphatták az egyik legnagyobb presztízsű elismerést, az ország nagyköveteiként vihetik hírét annak az üzenetnek, hogy Magyarország a zenében nagyhatalom – mutatott rá, kiemelve: a korábbi díjazottak közül ma már sokan a nemzetközi zenei élet oszlopos tagjai.

 

Dr. Vigh Andrea rektor (fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója elmondta: „Nagy örömmel tölt el minket, egyben óriási büszkeség, hogy az MVM Zrt. az elmúlt közel másfél évtizedben 140 kiemelkedő, fiatal zenei tehetség munkáját ismerhette el. A díj különleges jelentőségét mutatja, hogy a díjazott ifjú művészek nemcsak itthon, hanem a zenei élet nemzetközi színpadain is hatalmas sikereket érnek el. Mindez egybeesik az MVM hosszú távú céljaival, amely a jövő generációi mellett a kultúra támogatását is fókuszba helyezi.”

A Junior Prima Díj zsűrije minden évben a magyar zenei élet szaktekintélyeiből áll. Idén a testület tagja volt Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, az egyetem oktatója; Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, az egyetem jazz-zongora- és jazz-zeneszerzés-tanára; Boldoczki Gábor Liszt-, Bartók–Pásztory- és Junior Prima-díjas trombitaművész, az egyetem tanára; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, az egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének professzora; Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, az egyetem rektorhelyettese és Zeneszerzés Tanszékének vezetője; Fülei Balázs Liszt-, Junior Prima- és Artisjus-díjas zongoraművész, az egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője; Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző, az egyetem oktatója; Fazekas Gergely zenetörténész, az egyetem tanára; valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra-életműdíjas hangversenyrendező és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző, a Nemzet Művésze.

Címkék